Analize

Svjetske berze u padu drugu sedmicu zaredom

Svjetske berze u padu drugu sedmicu zaredom
Foto: Ilustracija | Svjetske berze u padu drugu sedmicu zaredom

NJUJORK - Na svjetskim berzama cijene dionica pale su i prošle nedjelje, druge zaredom, što je posljedica političkih nesigurnosti u Vašingtonu i neizvjesnosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje oslabio 0,4 odsto, na 26.820 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1 odsto, na 2.961 bod, a Nasdaq indeks 2,2 odsto, na 7.939 bodova.

Najveći sedmični pad S&P 500 i Nasdaq indeksa od avgusta posljedica je političke nesigurnosti u Vašingtonu nakon što su Demokrate u Kongresu pokrenule istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trampa.

Naime, izvješće zviždača ukazuje na to da je Tramp koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020. godine, ugrožavajući nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Država.

Prijava zviždača odnosi se na telefonski razgovor u kojem je Tramp tražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži Džoa Bajdena, najvjerovatnijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020. godine, i njegovog sina Hantera koji je radio za gasnu kompaniju u Ukrajini.

Tramp tvrdi da nije učinio ništa loše, dok ulagači s oprezom čekaju daljnji razvoj situacije.

"Početak istrage za mogući opoziv Trampa unio je novu nesigurnost na tržišta, uz već postojeći trgovinski sukob SAD-a i Kine i moguću recesiju u SAD-u", kaže Norihiro Fudžito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ulagači su suzdržani i zbog neprestanog niza oprečnih vijesti u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Sredinom sedmice činilo se da napetosti popuštaju jer je Tramp rekao da bi dogovor mogao da bude postignut prije nego što se očekuje, dok je kineski ministar spoljnih poslova istakao da je Kina spremna da kupuje više američkih proizvoda, a da je Trampova vlada pokazala dobru volju izuzevši brojne kineske proizvode sa liste onih kojima će povećati carine.

Ali, krajem nedjelje ulagače je zabrinulo pisanje medija kako Tramp razmatra mogućnost micanja dionica kineskih kompanija sa američkih berzi, kao dio nastojanja da se smanje američke investicije u kineske kompanije.

Zbog toga su pale cijene dionica kineskih kompanija, kao što su Alibaba Holding i Baidu, a ojačala su strahovanja od novog rasta napetosti između Vašingtona i Pekinga

"Ako micanje kineskih dionica sa američkih berzi izazove rasprodaju na berzi u Šangaju, to će stvoriti probleme za Kinu, a to bi moglo negativno uticati na trgovinske pregovore", kaže Majkl Orurk, strateg u kompaniji "JonesTrading".

Trgovinski pregovori između SAD-a i Kine trebalo bi da se nastave 10. i 11. oktobra u Vašingtonu.

I na većini evropskih berzi cijene dionica prošle nedjelje su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 odsto, na 7.426 bodova, ali frankfurtski DAX skliznuo je 0,7 odsto, na 12.380 bodova, a pariški CAC 0,9 odsto, na 5.640 bodova.

I na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao, za 0,9 odsto, na 21.878 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije