Analize

Tabaković: MMF najbolji ishod predviđa za Srbiju i Litvaniju

Tabaković: MMF najbolji ishod predviđa za Srbiju i Litvaniju
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Tabaković: MMF najbolji ishod predviđa za Srbiju i Litvaniju

BEOGRAD - Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) povodom ekonomskih izgleda i izazova za Evropu u uslovima pandemije virusa korona, najbolji ishod predviđaju za Srbiju i Litvaniju, rekla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Dok se za veliki broj zemalja projektuje veliki pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini, koji u pojedinim slučajevima ide i na dvocifrene nivoe, najbolji ishod se predviđa u Srbiji i Litvaniji", navela je Tabakovićeva, koja je učestvovala na video-konferenciji generalnog direktora MMF Kristaline Georgijeve sa guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope.

Prema njenim riječima, nove prognoze MMF za Evropu nešto su manje pesimistične nego prije tri mjeseca, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

"Ako uzmemo u obzir i poslednje saopštenje MMF, nakon završene pete revizije aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike, za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini", dodala je Tabakovićeva.

Ona je istakla da je tokom sastanka zaključeno da su evropske zemlje koje su u prethodnom periodu kreirale fiskalni prostor bile u mogućnosti da donesu i sprovedu velike fiskalne pakete, a među njima je i Srbija.

"Srbija je pomenuta i u grupi zemalja koje su donosile čitav set mera kojima se olakšava finansijska pozicija građana i privrede, uključujući i privremeni moratorijum na plaćanje kreditnih obaveza prema bankama", rekla je Tabakovićeva.

Ona je dodala da se Srbija ističe i po mjerama kojima je centralna banka podržala likvidnost svih učesnika, podstakla kreditnu aktivnost i spriječila poremećaje na finansijskim tržištima.

"U Srbiji smo reagovali pravim i pravovremenim merama, a po obimu reakcije među zemljama smo koje su obezbedile najveću podršku svojim građanima i privredi. Očuvali smo stabilnost i činićemo sve da Srbija brzo nadoknadi ovu kriznu godinu", dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije