Analize

Tabaković: Na rast inflacije utiču pritisci sa globalnih tržišta

Tabaković: Na rast inflacije utiču pritisci sa globalnih tržišta
Foto: Tanjug/Arhiva | Tabaković: Na rast inflacije utiču pritisci sa globalnih tržišta
Tanjug

Na blagi rast inflacije u Srbiji ne utiče povišena tražnja zbog državnih davanja, već troškovni pritisci među kojima su uska grla u lancu snabdijevanja, rast cijene energenata, metala i drugih sirovina i to uglavnom dolazi sa globalnih tržišta, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Govoreći na skupštinskom Odboru za finansije, Tabaković je kazala da od marta 2020. godine do septembra 2021. godine, Srbija ima inflaciju u prosjeku od 2,2 odsto.

"Ono što je najvažnije jeste da držimo usidrenim inflaciona očekivanja i da imamo prelivenu inflaciju iz sveta, po pitanju cena energenata i hrane, a da nam jednokratna i druga povećanja plata i davanja građanima nisu ni na koji način uticala na povećanje inflacije u smislu tražnje", rekla je Tabaković.

U manjoj mjeri, kako kaže, na povećanje inflacije uticala je suša.

Istakla je da je obaveza države da drži inflaciona očekivanja i dodala da ona jesu u granicama cilja.

Tabaković je iznijela podatak da je bazna inflacija u Srbiji trenutno 2,6 odsto, dok je, navodi, u Češkoj 5,8 odsto, u Rusiji 7,6 odsto, Poljskoj i Mađarskoj oko četiri odsto, u Rumuniji nešto ispod četiri odsto.

Uvjerena je, kaže, da razloga za strah od inflacije ne bi trebalo da bude u velikoj meri i izrazila uvjerenje da će se projekcije NBS ostvariti i da će u drugoj polovini naredne godine inflacija biti u granicama cilja.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije