Analize

Pratite nas na Google news

Tačka pucanja: Svjetski dug dostigao rekordni iznos

Tačka pucanja: Svjetski dug dostigao rekordni iznos
Foto: Pixabay | Tačka pucanja: Svjetski dug dostigao rekordni iznos
Tanjug

VAŠINGTON - Globalni dug dostigao je rekordan iznos od preko 250.000 milijardi dolara u prvoj polovini 2019, navodi se u izvještaju Instituta za međunarodne finansije (IIF).

U prvih sešt mjeseci 2019. godine, globalni dug je porastao za 7.500 milijardi dolara na 250.900 milijardi dolara, dok će do kraja godine premašiti 255.000 milijardi dolara, procjenjuje se u izvještaju, a prenosi CNBC.

"Kina i Sjedinjene Države učestvuju sa više od 60 odsto u tom povećanju, dok je dug tržišta u razvoju takođe dostigao novi rekord od 71.400 milijardi dolara (220 odsto BDP-a)", navodi se u izvještaju IIF-a.

Porast duga širom svijeta predstavlja veliki problem za investitore i brojni ekonomisti ga smatraju narednom "tačkom pucanja", poručuju iz IIF-a i dodaju da rekordno niske kamatne stope korporacijama i državama izuzetno olakšavaju da pozajmljuju sve više novca.

"Međutim, zbog sužavanja prostora za dalje ublažavanje monetarne politike u mnogim dijelovima svijeta, zemlje s visokim nivoom državnog duga (Italija, Liban), kao i one u kojima javni dug naglo raste (Argentina, Brazil, Južnoafrička Republika i Grčka), možda će otežano realizovati fiskalne podsticaje", navodi se u izvještaju IIF-a.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je prošlog mjeseca na veoma visok nivo rizičnog korporativnog duga. Ta institucija je upozorila da je skoro 40 odsto ili oko 19.000 milijardi dolara korporativnog duga u vodećim svjetskim ekonomijama, poput SAD, Kine, Japana, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije i Španije, u riziku od neizmiravanja u slučaju još jedne globalne ekonomske krize.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije