Analize

Tehnički izvodljivo da Srpska samostalno prikuplja indirektne poreze

Tehnički izvodljivo da Srpska samostalno prikuplja indirektne poreze
Foto: Ilustracija | Tehnički izvodljivo da Srpska samostalno prikuplja indirektne poreze

BANJALUKA - Tehnički je potpuno izvodljivo da Republika Srpska formira sopstvenu upravu za prikupljanje indirektnih poreza i samostalno rasposređuje te prihode, ali to umnogome zavisi od političkih okolnosti, poručuju ekonomisti.

Profesor Ekonomskog fakulteta iz Pala Aleksandar Stojanović kaže da je u potpunosti moguće vraćanje na model gdje postoje odvojene entitetske uprave za oporezivanje s tim što bi postojala "klirinška" kuća koja bi "prebijala" te viškove i manjkove između dva entiteta.

Stojanović ističe da bi razdruživanjem oba entiteta prihodovala koliko i danas.

"Ostao bi isti finansijski efekat po budžete", rekao je Stojanović za RTRS.

Ekonomista iz Banjaluke Aleksandar Ljuboja rekao je da Srpska tehnički može da formira sopstvenu upravu i da je potreban period od šest do 12 mjeseci gdje bi se legislativa prilagodila novom stanju.

"To je zahtjevan posao, ali nije neizvodljiv. Ako uzmete da imate mnogo manje zemlje po broju stanovnika nego što je Srpska gdje to funkcioniše, pa prepreka u tom tehničkom smislu nema", rekao je Ljuboja.

Republika Srpska je prikupljala indirektne poreze do 2005. godine, a onda je tu nadležnost predala institucijama BiH nakon intervencije visokog predstavnika u BiH, ali Ustav BiH nikada u tom dijelu nije promijenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije