Analize

Pratite nas na Google news

Tesla na ogromnom gubitku i pored rekordne isporuke

Tesla na ogromnom gubitku i pored rekordne isporuke
Foto: Ilustracija | Tesla na ogromnom gubitku i pored rekordne isporuke
Tanjug

SAN FRANCISKO - Američka kompanija "Tesla" pretrpjela je gubitak od 408 miliona dolara u drugom kvartalu, uprkos tome što je isporučila rekordan broj električnih vozila.

Taj gubitak je, međutim, manji u odnosu na neočekivano veliki gubitak od 702 miliona dolara iz prvog kvartala, ali ukazuje na to da model 3 ove kompanije još uvijek nije dovoljno uspješan kako bi kompaniju izvukao iz slabih poslovnih rezultata, ocjenjuje portal "Verge".

Uprkos gubitku, kompanija je uspjela da generiše prihode od 6,3 milijarde dolara, dok se 117 miliona dolara gubitka pripisuje troškovima restrukturiranja povezanim sa otpuštanjima i zatvaranjem nekih prodajnih salona.

Iz "Tesle" je, takođe, saopšteno da je kompanija završila kvartal sa pet milijardi dolara u gotovini, što je najviši nivo u Teslinoj istoriji i rezultat je prije svega povećanja kapitala od 2,7 milijardi dolara u maju.

U drugom kvartalu, u Tesli je proizvedeno oko 87.000 automobila i isporučeno 95.200 jedinica, što je, kako ocjenjuje "New York Times", povećanje isporuka od 50 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Kompanija je, takođe, saopštila da dugogodišnji šef tehnologije JB Štraubel odlazi sa te funkcije poslije 15 godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije