Analize

Top 3 zemlje u evropskoj proizvodnji vina

Top 3 zemlje u evropskoj proizvodnji vina
Foto: Pixnio | Top 3 zemlje u evropskoj proizvodnji vina

​Proizvodnja vina u Evropskoj uniji, uključujući šampanjac, porto i mošt, je u 2022. iznosila 16.1 milijardu litara. Tri zemlje čine 83 odsto proizvodnje.

Italija i Španija su doprinijele sa skoro pet milijardi litara, što predstavlja 62 odsto ukupne proizvodnje, dok je Francuska proizvela 3.4 milijarde litara ili 20 odsto. Ostali proizvođači koji premašuju jedan odsto od ukupnog iznosa EU su: Njemačka sa četiri, Portugal iznad dva i Mađarska ispod dva odsto.

Članice EU su u 2022. godini izvezle 7.2 milijarde litara vina, a skoro polovina ili 3.2 milijarde litara, što čini 44 odsto, je izvezena u zemlje izvan Unije.

Najviše je izvezeno u Ujedinjeno Kraljevstvo, 0.7 milijardi litara ili 23 odsto, a slijede SAD sa 0.7 milijardi litara ili 22 odsto, Rusija sa 0.3 milijarde litara ili devet odsto.

Na mjestu najvećeg izvoznika i dalje je Italija s izvozom od 2.2 milijarde litara u 2022. godini, što predstavlja 30 odsto izvoza vina članica EU, prenosi "AgroKlub". Slijede Španija s 2.1 milijardu litara ili 29 odsto i Francuska s 1.4 milijarde litara, odnosno 19 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije