Analize

Pratite nas na Google news

Top deset vodećih finansijskih centara u svijetu

Top deset vodećih finansijskih centara u svijetu
Foto: N.N. | Top deset vodećih finansijskih centara u svijetu
Agencije

​LONDON - Njujork je uvećao svoju prednost kao glavni finansijski centar u svijetu, dok se London jedva zadržao na drugom mjestu, ispred Hong Konga, jer neizvjesnost u pogledu Brexita uzima sve veći danak kada je riječ o britanskoj prijestonici, pokazali su juče objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Njujork je povećao svoju prednost nad Londonom za 17 poena, dok su snažne performanse drugih gradova, naročito Pariza, ugrozile drugu poziciju Londona u okviru indeksa Globalni finansijski centri (GFCI), koji izračunava istraživačka grupacija Z/Yen.

Hong Kong je sada na samo dva poena iza Londona, u kojem je za finansijske stručnjake ključno pitanje da li će izlazak Britanije iz Evropske unije 31. oktobra omesti slobodno kretanje talenata, dodaje se u istraživanju.

U okviru indeksa GFCI rangirano je 114 finansijskih centara na osnovu analize procjena stručnjaka iz finansijskog sektora i baze podataka, prenosi agencija Reuters.

"Ispitanici smatraju da će Njujork, Hong Kong i Singapur imati značajne koristi od Brexita. U Evropi, smatra se da će najveću korist imati Frankfurt, a prate ga Pariz, Luksemburg, Cirih i Dablin", navodi se u studiji.

"Singapur, Šangaj, Tokio, Peking, Dubai, Šenžen i Sidnej čine preostalih top deset finansijskih centara. Uspon Šenžena, Dubaija i Sidneja istisnuo je Toronto, Cirih i Frankfurt iz prvih deset", dodaje se u istraživanju. (Tanjug)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije