Analize

Tramp odlaže tarife na automobile, berze skaču

Tramp odlaže tarife na automobile, berze skaču
Foto: Tanjug/Arhiva | Tramp odlaže tarife na automobile, berze skaču

​NJUJORK/LONDON - Očekuje se da će predsjednik SAD-a Donald Tramp odložiti odluku u uvođenju tarifa na uvoz automobila i auto-dijelova za oko šest mjeseci, javio je "Blumberg", čija je vijest podigla raspoloženje investitorima na Volstritu i evropskim berzama i podstakla rast akcija.

Tramp treba do 18. maja, kada ističe krajni rok, da donese odluku povodom prijetnje da će zbog zbog američke nacionalne bezbjednosti uvesti carine na automobile i automobilske dijelove od čak 25 odsto.

Njujorška agencija je izvijestila, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa dešavanjem, da će Tramp, međutim, odgoditi odluku o tarifama na automobile do šest mjeseci kako bi izbjegao "miniranje" trgovinskih pregovora sa EU i Japanom i produbljivanje antagonizma sa saveznicima, dok pojačava trgovinski rat sa Kinom. Akcije BMW-a su na ovu vijest skočile za čak 5,0 odsto, a rast bilježe i Ford, DŽeneral Motors i Fijat Krajsler Automobili.

Na Volstritu je indeks S&P 500 porastao za oko 0,6 odsto na 2.851,1 poen, industrijski Dau DŽons za pola procenta na 25.661,14 poena, a tehnološki Nasdak za 0,33 odsto na 12.662,12 poena.

U Evropi, indeks Stoxx Europe 600 je u porastu za 0,2 procenta, londonski FTSE 100 za 0,7 odsto, njemački DAKS za skoro 0,9 posto, a francuski KAK 40 za 0,6 odsto.

Cijena američke nafte WTI na Njujorškoj berzi bilježi rast od 0,4 odsto na 62,04 dolara za barelu, a sjevernomorska nafta "brent" je na evropskoj ICE berzi skočila za gotovo 0,9 odsto na 71,86 dolara za barel.

Evro se drži na nivou od 1,1208 dolara, britanska funta je potonula za 0,3 odsto na 1,2867 dolara, dok je japanski jen ojačao 0,1 procenat na 109,48 jena za dolar, prema podacima "Blumberga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije