Analize

Trgovinski deficit SAD 67 milijardi dolara u oktobru

Trgovinski deficit SAD 67 milijardi dolara u oktobru
Foto: Pixabay/Pexels | Trgovinski deficit SAD 67 milijardi dolara u oktobru
Tanjug

VAŠINGTON - Američki trgovinski deficit se spustio na 67,1 milijardu dolara u oktobru, što je najniži mjesečni iznos u posljednjih pola godine, nakon što je u septembru dostigao rekordnu sumu.

Snažan oporavak izvoza je više nego nadoknadio znatno manji porast uvoza.

Oktobarski trgovinski deficit je pao za 17,6 odsto u odosu na septembar kada je iznosio 81,4 milijarde dolara, objavilo je danas Ministarstvo trgovine, prenosi agencija AP, precizirajući da je to najmanji mjesečni deficit od aprila ove godine, kada je zabilježen manjak od 66,2 milijarde dolara.

Ekonomisti tumače snažan oporavak izvoza kao dokaz da su globalni lanci snabdijevanja počeli da se "raspliću" i smatraju da bi manji mjesečni deficiti u ovom kvartalu mogli da daju solidan podsticaj ukupnom ekonomskom rastu SAD-a.

Američki izvoz je u oktobru porastao za 8,1 odsto na 223,6 milijardi dolara, dok je uvoz povećan po znatno nižoj stopi od 0,9 proenata, na 290,7 milijardi dolara.

Politički osjetljiv trgovinski deficit sa Kinom, veći nego sa bilo kojom drugom zemljom, pao je u oktobru za 14 odsto na 31,4 milijarde dolara. Ipak, deficit u robnoj razmjeni SAD sa Kinom je tokom 10 mjeseci ove godine povećan za 13,7 odsto u odnosu na isti period 2020.

Ukupan spoljnjotrgovinski manjak SAD-a od početka godine do kraja oktobra iznosi 705,2 milijarde dolara, i veći je za 29,7 posto nego u istom lanjskom periodu.

Prema podacima iz današjneg izvještaja Ministarstva tgovine, deficit u robnoj trgovini je iznosio u oktobru 83,9 milijardi dolara, dok je u trgovini uslugama zabilježen suficit od od 16,8 milijardi dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije