Analize

Troškovi života u Britaniji rastu najbržim tempom u posljednjih 30 godina

Troškovi života u Britaniji rastu najbržim tempom u posljednjih 30 godina
Foto: Tanjug/AP | Troškovi života u Britaniji rastu najbržim tempom u posljednjih 30 godina
Fena

Rastući troškovi hrane i računa za struju podstiču potrošačke cijene na rast najbržom stopom u gotovo 30 godina u Velikoj Britaniji, pokazuju najnoviji podaci.

Inflacija potrošačkih cijena porasla je na 5,4 posto u 12 mjeseci do decembra, u odnosu na 5,1 posto mjesec prije, što je još jedan udarac za građane.

Posljednji put inflacija je bila viša u martu 1992. godine, kada je iznosila 7,1 posto.

A s obzirom na to da će troškovi gasa i struje uskoro dodatno rasti, analitičari su upozorili da bi ponovo mogli dosegnuti taj nivo.

Ministar finansija Velike Britanije Rishi Sunak rekao je da razumije pritiske s kojima se ljudi suočavaju, ali opoziciona Laburistička stranka kaže da se mnoge porodice suočavaju s nadolazećim "trostrukim udarom" finansijskih pritisaka, javlja BBC.

Posljednje brojke povećaće pritisak na Vladu, koja je već pod kritikom zbog povećanja poreza koja će stupiti na snagu u aprilu.

Oni će takođe podstaknuti pozive Engleskoj banci da povisi kamatne stope u pokušaju da se inflacija približi ciljnoj vrijednosti od dva posto.

Posljednji rast objavila je Kancelarija za državnu statistiku, navodeći da je porast cijena namještaja i odjeće takođe pridonio rastu troškova života u decembru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije