Analize

U aprilu 2023. očekuje se inflacija od pet odsto u Srbiji

U aprilu 2023. očekuje se inflacija od pet odsto u Srbiji
Foto: Ilustracija/Arhiva | U aprilu 2023. očekuje se inflacija od pet odsto u Srbiji
Tanjug

BEOGRAD - U uslovima rastuće neizvijesnosti, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrede ostala su stabilna i nastavila su da se kreću oko nivoa od pet odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Naime, prema rezultatima ankete agencije Ipsos iz aprila, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u aprilu sljedeće godine iznositi pet odsto, a slična su i očekivanja prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz maja i iznose 5,1 odsto.

Kada je riječ o privrednicima, i njihova očekivanja su slična pa su prema anketi agencije Ipsos, ona ostala nepromijenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose pet odsto.

Zanimljiva su inflaciona očekivanja i jednog i drugog sektora za dvije i tri godine unaprijed jer su niža od kratkoročnih, nalaze se u granicama cilja i kreću u rasponu od tri odsto do četiri odsto za obje ove godine.

Ti rezultati ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju smanjenje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj je osnovi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, navode iz Narodne banke Srbije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije