Analize

Pratite nas na Google news

U julu cijene niže za 0,7 odsto

U julu cijene niže za 0,7 odsto
Foto: N.N. | U julu cijene niže za 0,7 odsto
Srna

SARAJEVO - Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu su niže za 0,7 odsto u odnosu na jun.

Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za šest odsto, hrana i bezalkoholna pića za 1,4 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za 0,3 odsto, za koliko je jeftiniji i prevoz, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U julu, u odnosu na prethodni mjesec, rekreacija i kultura u prosjeku su skuplji za 1,9 odsto, zdravstvo za 0,4 odsto, ostala dobra i usluge za 0,3 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,1 odsto, za koliko su poskupjele i komunikacije.

Nivo cijena u julu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, veći je za 1,8 odsto.

Prevoz je u prosjeku poskupio za 10,8 odsto, alkoholna pića i duvan za 5,5 odsto, zdravstvo za 2,2 odsto, za koliko su poskupjeli i stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti.

Rekreacija i kultura su u prosjeku poskupjeli za 2,1 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 0,6 odsto, restorani i hoteli za 0,5 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,1 odsto.

U julu, u odnosu na isti mjesec lani, odjeća i obuća su u prosjeku jeftiniji za 9,6 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,7 odsto, te komunikacije za 0,1 odsto, za koliko je jeftinije i obrazovanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije