Analize

U martu najviše vrijednosti uvoza i izvoza

U martu najviše vrijednosti uvoza i izvoza
Foto: Ilustracija | U martu najviše vrijednosti uvoza i izvoza

BANJALUKA - Republika Srpska je u martu u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom ostvarila izvoz od 479 miliona KM, ili više za 28,4 odsto, i uvoz od 667 miliona KM koji je veći za 41,8 odsto nego u martu prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Vrijednost uvoza i izvoza u martu ove godine bila je najviša od kako se izvoz i uvoz posmatraju po mjesecima.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je ostvarila izvoz u vrijednosti od 1,283 milijardi KM ili više za 34,7 odsto nego u istom periodu lani. Vrijednost ostvarenog uvoza u prvom kvartalu od 1,58 milijardi KM veći je za 38,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom za prva tri mjeseca ove godine bila je 81,2 odsto.

Srpska je za prva tri mjeseca ove godine najviše izvozila u Srbiju u vrijednosti od 232 miliona KM te u Hrvatsku 179 miliona KM, dok je u tom periodu najveća vrijednost uvoza od 269 miliona KM ostvarena iz Srbije, te 237 miliona KM iz Italije.

Pored toga, industrijska proizvodnja u Srpskoj za prva tri mjeseca ove godine imala je rast od 0,9 odsto u odnosu na isti period lani. U posmatranom periodu u oblasti vađenja ruda i kamena ostvaren je rast od 8,8 odsto, a u prerađivačkoj industriji od 6,7. U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji u prva tri mjeseca ove godine zabilježen je pad od 9,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije