Analize

U oktobru pao ključni indikator američke inflacije

U oktobru pao ključni indikator američke inflacije
Foto: Pixnio | U oktobru pao ključni indikator američke inflacije

​VAŠINGTON - Godišnja stopa inflacije na potrošačkom nivou isključujući cijene hrane i energije, koje američka centralna banka (Fed) najviše uzima u obzir u svojoj monetarnoj politici, u oktobru je u odnosu na septembar smanjena za 0.2 postotna boda na 3.5 odsto, objavilo je danas Ministarstvo trgovine SAD-a.

Fed svojom monetarnom politikom cilja na dva odsto godišnje inflacije, ali analitičari su sada još uvjereniji da na sastanku Odbora za otvoreno tržište (FOMC) sredinom decembra neće biti novog povećanja kamata. Zbog ustrajnog usporavanja inflacije, analitičari već špekuliraju o promjeni smjera Feda prema snižavanju kamatnih stopa.

Centralna banka je od marta 2022. povećala ključnu kamatnu stopu po kojoj banke međusobno preko noći posuđuju novac s praktično nule na obim između 5.25 i 5.50 odsto. Uprkos svim predviđanjima, to nije dovelo do recesije te je američki privredni rast u trećem kvartalu iznosio 5.2 odsto na godišnjem nivou.

Glavni razlog tome su potrošači koji se u anketama žale na skupoću, ali i dalje povećavaju potrošnju. U oktobru je u odnosu na septembar porastao 0.2 odsto, što je manje nego u septembru kada je rast iznosio 0.7 odsto.

Lični dohodak takođe je u oktobru u odnosu na septembar porastao za 0.2 odsto.

Stopa inflacije PCE-a u oktobru je bila nepromijenjena na mjesečnom nivou, a na godišnjem nivou tri odsto. Energija je u oktobru u odnosu na septembar pojeftinila za 2.6 odsto, a hrana je poskupila za 0.2 odsto.

Cijene usluga porasle su za 0.2 odsto, dok su cijene robe pale za 0.3 odsto. Cijene vazdušnih putovanja i zdravstvenih usluga porasle su, cijene benzina pale su za 4.9 odsto, a u 11 država prosječna je cijena pala ispod 3 dolara po galonu, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije