Analize

U svijetu privrede u padu, kineski BDP porastao za 4,9 odsto

U svijetu privrede u padu, kineski BDP porastao za 4,9 odsto
Foto: Ilustracija | U svijetu privrede u padu, kineski BDP porastao za 4,9 odsto

Kineska privreda, druga najveća privreda u svijetu, ubrzala se u trećem tromjesečju, potpomognuta oporavkom potrošnje početkom jeseni, a nakon šoka koji je prouzrokovao korona virus, pokazali su danas zvanični podaci.

Kineski BDP od jula do septembra porastao je 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je zavod za statistiku.

Istovremeno, velika većina zemalja sveta beleži privredni pad.

Na tromjesečnom nivou, od jula do septembra BDP je porastao 2,7 odsto, u drugom tromjesečju bio je veći 11,5 odsto u poređenju sa početkom godine.

U pediodu od januara do septembra aktivnosti su bile 0,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblje, prenosi portal Index.

Oporavak Kine od korona šoka počeo je već početkom proljeća, a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju, pa je tako promet u maloprodaju u septembru porastao 3,3 odsto na godišnjem nivou, a u avgustu je porastao skromnih 0,5 odsto.

Industrijska proizvodnja skočila je u septembru 6,9 odsto, nakon 5,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

I ulaganja kompanija pokazuju primjetne znakove oporavka, pa su tako ulaganja u fiksni kapital u prvih devet mjeseci bila veća 0,8 odsto nego u istom razdoblju 2019. godine, a u prvih osam mjeseci bila su niža 0,3 odsto.

Vlada je uvela niz mjera kako bi podstakla rast i poduprla zaposlenost, uključujući pojačanu državnu potrošnju i poreske olakšice.

Kako se navodi, kineska privreda će jedina u grupi velikih privreda j pozitivnu stopu rasta od 1,9 odsto, procijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije