Analize

UNCTAD očekuje rast globalne ekonomije od 4,7 odsto u 2021. godini

UNCTAD očekuje rast globalne ekonomije od 4,7 odsto u 2021. godini
Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay | UNCTAD očekuje rast globalne ekonomije od 4,7 odsto u 2021. godini

ŽENEVA - Globalna ekonomija bi trebalo da poraste 4,7 odsto ove godine, brže nego što se predviđalo u septembru 2020, procjenjuje Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) u izvještaju objavljenom danas.

Ovo tijelo UN napominje da optimističniju projekciju temelji na snažnijem privrednom oporavku SAD-a, gdje očekuje da će napredak distribucije vakcina i novi fiskalni podsticaji od 1,9 biliona dolara rezultirati povećanjem potrošnje stanovništva.

Uprkos ubrzanju rasta, svjetski bruto domaći proizvod će na kraju 2021. i dalje biti za 10.000 milijardi dolara manji nego što bi bio da je ekspanzija BDP-a zadržala trend kakav je imala prije pandemije, navodi se na zvaničnom veb sajtu UNCTAD-a.

Najžešći udarac pandemije kovid-19 trpe ekonomije zemalja u razvoju, usljed ograničenog fiskalnog prostora, pooštravanja ograničenja bilansa tekućih plaćanja i neadekvatne međunarodne podrške, prema UNCTAD-u.

U dokumentu se takođe navodi da, mada će ove godine u svim regionima biti zabilježen pozitivan privredni zaokret, potencijalni negativan razvoj zdravstvene situacije, nejednakost, dugovi, nedostatak investicija i drugi ekonomski problemi predstavljaju rizike po rast.

Opisujući 2020. kao "godinu užasa", UNCTAD procjenjuje da je globalni BDP pao prošle godine 3,9 posto, što je manje od ranije procjene od 4,3 odsto.

U izvještaju se navode podaci Međunarodne organizacije rada (MOR) da je pandemija izazvala gubitak 255 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom, što je rezultiralo padom ličnih prihoda iskazih kao udio u BDP-u kakav u istoriji nije viđen.

Prema novim projekcima UNCTAD-a, američka privreda će ove godine porasti 4,5 odsto, što je povećanje od 1,7 procentnih poena u odnosu na raniju prognozu.

Ova agencija UN predviđa da će evropski BDP porasti u 2021. godini za 4,0 odsto, što je 0,4 odsto više od ranije projekcije, dok je procjena rasta ekonomske aktivnosti u evrozoni povećana za 0,6 procenata, takođe na 4,0 odsto.

Od pojedinačnih zemalja, UNCTAD procjenjuje da će najsnažniji rast u svijetu zabilježiti ove godine Kina, čak 8,1 odsto, a kad je riječ o najvećim evropskim ekonomijama, Francuska će prednjačiti sa stopom rasta od 5,3 odsto, slijedi Italija sa stopom od 4,1 odsto, dok bi njemačka privreda trebalo da poraste za 3,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije