Analize

Pratite nas na Google news

Ubrzala inflacija u Njemačkoj

Ubrzala inflacija u Njemačkoj
Foto: Ilustracija | Ubrzala inflacija u Njemačkoj
Tanjug

​BERLIN - Međugodišnja inflacija u Njemačkoj je ubrzala na 1,5 odsto u junu, ali je ostala ispod cilja Evropske centralne banke, pokazali su danas objavljeni konačni podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Podatak o potrošačkim cijenama u Njemačkoj revidiran je naviše, nakon što su preliminarni podaci objavljeni krajem juna pokazali da su cijene porasle za 1,3 odsto na godišnjem nivou, prenosi agencija Rojters.

Ciljana stopa inflacije ECB-a za cijelu evrozonu je utvrđena je na neznatno ispod 2,0 odsto.

Inflacija u evrozoni već dugo je manja od targetirane, a Evropska komisija je juče smanjila svoje procjene privrednog rasta i inflacije za ovu godinu, navodeći da neizvijesnost u vezi sa trgovinskom politikom SAD predstavlja veliki rizik za 19-člani blok.

Naredni sastanak ECB je nahavljen za 25. jul, a investitori su podjeljeni oko toga da li će tada najaviti nove podsticaje ili će čekati sljedeću sednicu 12. septembra.

Član Upravnog savjeta ECB-a Oli Ren je izjavio da ako banka želi da ispuni svoj mandat, onda treba da sada pokrene dodatne monetarne podsticaje dok se ekonomija i perspektive inflacije ne poboljšaju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije