Analize

Ubrzala inflacija u evrozoni, najniža nezaposlenost od jula

Ubrzala inflacija u evrozoni, najniža nezaposlenost od jula
Foto: Pixabay | Ubrzala inflacija u evrozoni, najniža nezaposlenost od jula

LUKSEMBURG - Rast potrošačkih cijena u evrozoni nadmašio je očekivanja u novembru, podstaknut skokom cijena hrane i usluga, pokazali su danas objavljeni podaci evropske službe za statistiku Evrostata.

Potrošačke cijene u 19-članom bloku porasle su u novembru za jedan odsto na godišnjem nivou, što je ubrzanje u odnosu na rast od 0,7 odsto u oktobru.

Na mjesečnom nivou, cijene su pale za 0,3 odsto u novembru.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su međugodišnji rast inflacije od 0,9 procenata.

Cijene neprerađene hrane skočile su ovog mjeseca za 1,8 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je ubrzanje u odnosu na rast od 0,7 odsto u oktobru.

Istvoremeno, cijene energije su pale za 3,2 odsto na godišnjem nivou, što je veći pad u odnosu na sunovrat od 3,1 odsto u oktobru.

Ako se izuzmu ove promjenljive komponente, bazna inflacija je ubrzala na 1,5 odsto međugodišnje, u odnosu na 1,2 odsto u oktobru. Time je premašila tržišna očekivanja i predviđeni skok na 1,3 odsto.

Cijene u sektoru usluga, koji je odgovoran za više od dvije trećine bruto domaćeg proizvoda evrozone, ubrzale su na 1,9 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine sa 1,5 procenata u oktobru.

Evropska centralna banka želi da zadrži inflaciju ispod, ali blizu dva odsto, ali godinama ne uspijeva da je približi cilju uprkos ultralabavoj monetarnoj politici.

U odvojenom saopštenju, Evrostat je naveo da je stopa nezaposlenosti u evrozoni pala na 7,5 odsto u oktobru, što je najniža stopa od jula 2008. godine. Broj ljudi bez posla pao je za 31.000 na 12,33 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije