Analize

Pratite nas na Google news

Ugostitelji i trgovci dužni više od 50 miliona KM

Ugostitelji i trgovci dužni više od 50 miliona KM
Foto: N.N. | Ugostitelji i trgovci dužni više od 50 miliona KM
Dejan Tovilović

BANJALUKA - Poslodavci u sektoru samostalnih djelatnosti Fondu PIO Republike Srpske duguju gotovo 86 miliona maraka (85.941.965) po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ono što zabrinjava je da dug ne stagnira, već raste pa je samo za šest mjeseci ove godine on porastao za novih 8,5 miliona KM, pokazuju podaci Fonda PIO.

"Za 6.167 osiguranika iz sektora samostalnih djelatnosti doprinosi se ne uplaćuju redovno, dok za neke od 47.760 osiguranika postoje dugovanja po nekim mjesecima, ali se može smatrati da se obaveze za njih redovno izmiruju", navodi se u izvještaju Fonda.

Od ukupnog duga nešto više od 50 miliona KM odnosi se na ugostitelje i trgovce, 22,26 miliona su dužne zanatlije, a prevoznici 8,2 miliona maraka.

Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, kaže kako ovaj dug gomilaju prvenstveno nova preduzeća koja se otvaraju, a da se pritom ne uzima u obzir stanje na tržištu.

"One radnje koje dugo rade ne duguju i drže kontinuitet. Međutim, kako danas svako želi da bude privatnik, mnogi dižu kredite, otvaraju firme i zadužuju se bez mnogo razmišljanja, nakon čega od njih državi ostaju samo dugovanja", kaže Bratić.

On smatra kako bi svako ko poželi da ima vlastiti biznis prvo trebalo da se obrati Komori, koja bi mu dala mišljenje i sugestiju te ga uputila o svim troškovima i nametima koji ga očekuju.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, kaže kako je dug ogroman i alarmantan, zbog čega bi, kako ocjenjuje, ovaj sektor trebalo da bude podvrgnut pojačanim kontrolama državnih organa.

"Dosta poslodavaca svjesno kalkuliše i preskače svoje obaveze. U ovoj branši je uvijek bilo problema po ovom pitanju, a privatni sektor je uvijek pronalazio neki razlog kojim je pravdao izbjegavanje plaćanja obaveza. Mislim da su kontrole stale i da bi institucije trebalo ponovo da se angažuju po ovom pitanju", ocijenio je on.

Jedan ugostitelj i vlasnik restorana na području banjalučke regije sa deset zaposlenih, a koji je želio da ostane anoniman, kaže kako je u ovim tržišnim uslovima gotovo nemoguće raditi.

"Jednostavno, nekome morate dugovati, a naša politika je da ne dugujemo radnicima i državi, ali zbog toga dugujemo skoro svima drugima, među kojima su prvi dobavljači. Tako, na primjer, mesari koja nas snabdijeva dugujemo nekoliko hiljada maraka, što i njenog vlasnika stavlja u nepovoljan položaj, jer i on ima radnike kojima treba da isplati plate i doprinose. Pored redovnih nameta, nas naprosto ubijaju i parafiskalni nameti, s kojima nemamo nikakve veze, a moramo da ih plaćamo", kazao nam je on.

Dug po osnovu doprinosa za PIO

  • Djelatnost          30.6.2017.                30.6.2018.
  • Ugostitelji          22.088.040   KM       25.099.975   KM
  • Trgovci              23.808.040   KM       26.314.586   KM
  • Zanatlije           19.448.108   KM        22.265.745   KM
  • Prevoznici          7.120.023    KM       8.204.540    KM
  • Ostali                  4.944.576    KM       4.057.119    KM
  • UKUPNO:          77.408.881   KM       85.941.965   KM

 

 

 

  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije