Analize

Ukida se četvrtina radnih mjesta za 15 do 20 godina

Ukida se četvrtina radnih mjesta za 15 do 20 godina
Foto: Ilustracija | Ukida se četvrtina radnih mjesta za 15 do 20 godina

LJUBLJANA - Više od polovine zaposlenih u Sloveniji u idućih 15 do 20 godina očekuju drastične promjene jer će, prema procjeni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), zbog automatizacije biti ukinuta četvrtina postojećih radnih mjesta, dok će ih se još 27 posto transformirati pa će za njihovo obavljanje trebati dokvalifikacija.

Ova procjena za Sloveniju dio je opsežnije studije o budućim promjenama na području tržišta rada u svih 36 država članica OECD-a, prenosi Index.

Prognozira se da će sve veće investicije u područje vještačke inteligencije, dovesti do smanjenja broja raspoloživih radnih mjesta koje će zauzeti automatski aparati, posebno kad je riječ o manje komplikovanim radnim operacijama.

Na nivou cijelog OECD-a bi zbog automatizacije u idućih 15, 20 godina moglo biti ukinuto 14 odsto radnih mjesta, dok bi još 32 odsto doživjelo duboku transformaciju pa će zaposleni morati dodatno na obučavanje.

Automatizacija će, prema najavi OECD-a, najviše pogoditi profesije i radna mjesta na kojima se ne zahtijevaju kompleksnije vještine, a stvaraće se i nova radna mjesta i zanimanja za koja "stari" radnici nisu osposobljeni i za koja nemaju potrebne kompetencije, navodi OECD.

U toj organizaciji kao jedan od ključnih izazova za suočavanje sa sve većom industrijskom automatizacijom ističu potrebu za promjenama u sistemu obrazovanja, kako bi budući zaposleni bili što spremniji na fleksibilnost na poslu i doživotno učenje, ne samo u školi i fakultetu nego i tokom radnog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije