Analize

Ukupan obim razmjene RS veći od tri milijarde dolara

Ukupan obim razmjene RS veći od tri milijarde dolara
Foto: N.N. | Ukupan obim razmjene RS veći od tri milijarde dolara

BANJALUKA - Republika Srpska je za devet mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim robne razmjene sa inostranstvom od 3,45 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 71,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od tog iznosa vrijednost izvoza čini oko 1,44 milijardi dolara, a uvoza nešto više od dvije milijarde dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza za proteklih devet mjeseci veća je za 20,8 odsto, a uvoza veća za 10,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Srpska je za devet mjeseci ove godine najviše robe u vrijednosti od 228,68 miliona dolara izvezla u Italiju, zatim u Hrvatsku gdje je ostvarena vrijednost izvoza bila blizu 190 miliona dolara.

Najveća vrijednost uvoza robe od 355,69 miliona dolara ostvarena je u poslovanju sa Srbijom, zatim 244,47 miliona dolara iz Rusije.

Posmatrano prema ekonomskim grupacijama zemalja, Srpska je u poslovanju sa EU za devet mjeseci ostvarila izvoz od 1,045 milijardi dolara, a uvoz od 1,015 milijardi dolara.

Vrijednost izvoza na tržišta zemalja Unije u devet mjeseci ove godine veća je za 18,6 odsto, a uvoza veća za 10,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Sa zemljama CEFTA Srpska je u poslovanju za devet mjeseci ove godine ostvarila izvoz od 268,47 miliona dolara, a uvoz nešto veći od 394 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije