Analize

Ukupno povećanje penzija 17 odsto

Ukupno povećanje penzija 17 odsto
Foto: Srna | Ukupno povećanje penzija 17 odsto

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović precizirala je da će, u nepune četiri godine, uz dosadašnja, te uz dodatno planirano povećanje u drugom kvartalu 2018. godine, biti obezbijeđeno ukupno povećanje penzija od 17 odsto.

Ona je na današnjim konsultacijama sa ministrima i predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske, u vezi sa izradom budžeta Republike Srpske za 2018. godinu i Programom ekonomskih reformi Srpske za period od naredne do 2020. godine, razgovarala o jačanju materijalnog položaja i statusa penzionerske populacije u Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću. 

Ovom prilikom je istaknuto da je Vlada Srpske u prethodnom periodu preduzela niz aktivnosti na unapređenju materijalnog statusa penzionera, te da je redovnost isplate penzija u kratkom roku obezbijeđena prelaskom na trezorski sistem isplate. 

"Radi poboljšanja materijalnog statusa penzionera, Ministarstvo finansija sugerisaće lokalnim zajednicama da pri izradi svojih budžeta za 2018. godinu uzmu u obzir potrebe penzionerske populacije", navodi se u saopštenju. 

Iz Udruženja penzionera su naveli da su u dosadašnjem periodu imali podršku i razumijevanje Vlade Srpske, ali su naglasili da imaju i dodatna očekivanja i zahtjeve u pogledu unapređenja statusa penzionerske populacije. 

Posebno su ukazali na potrebu jačanja finansijske discipline na suzbijanju sive ekonomije, čime bi se stekli realni uslovi za povećanje njihovih primanja. 

Na sastanku je istaknuto da u narednom periodu predstoje dalje aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja penzionera koje će biti realizovane u partnerstvu institucija Republike Srpske i uz podršku penzionerske zajednice. 

Zajednički je ocijenjeno da su sastanci i konsultacije ovakve prirode izuzetno korisni i u interesu obje strane, te da trebaju postati praksa. 

Na sastanku su učestvovali ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije