Analize

Uvoz robe iz Srbije i BiH na KiM smanjen za 20 miliona evra

Uvoz robe iz Srbije i BiH na KiM smanjen za 20 miliona evra
Foto: Ilustracija | Uvoz robe iz Srbije i BiH na KiM smanjen za 20 miliona evra

PRIŠTINA - Od uvođenja carinske stope od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH uvoz na teritoriju Kosova pao je za 20 miliona evra i sveden je na minimum, saopšteno je iz kosovske carine.

Od 21. novembra, kada je stupila na snagu ova odluka, sa sedmičnih više od 1,2 miliona evra vrijednosti uvezene robe iz centralne Srbije, uvoz je pao na nekoliko stotina evra, tvrde iz kosovske carine.

U istom periodu sa prelaza između centralne Srbije i Kosova i Metohije zaustavljeno je i vraćeno 17 kamiona jer su na uvoznim deklaracijama imali oznaku Kosovo i Metohija.

Iz kosovske carine su naglasili da je, uz obavezno stoodstotno carinjenje, dozvoljen uvoz robe samo sa oznakom "republika Kosovo", te jer proizvodi na kojima je oznaka Kosovo i Metohija, Rezolucija 1244, Kosovo sa zvjezdicom i Kosovo Unmik ne mogu biti dopremljene.

Posljedice povećanja carinske stope najviše pogađaju poljoprivredne proizvođače koji sjemensku pšenicu umjesto doskorašnje cijene od 0,20 evra po kilogramu sada plaćaju po skoro 0,40 evra.

U srpskim sredinama cijena sjetve pšenice je povećana i zbog nemogućnosti dopremanja dizel-goriva iz centralne Srbije o trošku Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije