Analize

Više od 7.000 bankara preseljeno iz Britanije u EU od 2016.

Više od 7.000 bankara preseljeno iz Britanije u EU od 2016.
Foto: Tumisu/Pixabay | Više od 7.000 bankara preseljeno iz Britanije u EU od 2016.

Više od 7.000 zaposlenih u finansijskom sektoru premješteno je iz Londona u Evropsku uniju kao rezultat Bregzita, što je za 400 manje od procjene date prošlog decembra, saopštila je danas konsultantska kompanija EY.

Iako je ukupan broj znatno manji od 12.500 radnih mjesta, koliko su kompanije predviđale 2016. godine kada je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije, nije isključen dalji rast preseljenja, navodi EY u novom izvještaju "Bregzit Treker", prenosi Rojters.

Istovremeno, broj otvorenih novih radnih mjesta povezan sa Bregzitom iznosio je ukupno 2.900 širom Evrope i 2.500 u Britaniji, gdje nešto više od milion ljudi radi u sektoru finansijskih usluga, pokazuju rezultati istraživanja.

Dalja premještanja mogla bi da budu rezultat provjere Evropske centralne banke (ECB) da li "bregzitovske centrale" koje su otvorile banke iz Londona kao svoju evropsku bazu imaju dovoljno osoblja da opravdaju dobijanje licence za rad, navodi EY.

Najpopulatnija destinacija za preseljenje osoblja i otvaranje bankarskih centrala je Dablin, a slijede Luksemburg, Frankfurt i Pariz.

Najbolji rezultat u pogledu privlačenja radnih mjesta iz Londona, prema izvještaju EY, ostvario je Pariz, gdje je premješteno ukupno 2.800 zaposlenih, zatim Frankfurt sa oko 1.800 i Dablin sa 1.200.

Transfer sredstava iz Londona u finansijska čvorišta u EU i dalje iznosi oko 1,3 biliona funti (1,7 biliona dolara), navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije