Analize

Više od milion maraka naplaćeno od boravišnih taksi

Više od milion maraka naplaćeno od boravišnih taksi
Foto: Ilustracija | Više od milion maraka naplaćeno od boravišnih taksi

BANJALUKA - Po osnovu boravišne takse lani je u Republici Srpskoj naplaćeno 1.049.05350 KM, što je za 63.338 KM ili šest odsto više nego u 2015. godini, kada je iznosilo 985.714 55 KM, podaci su Ministarstva finansija.

Od ukupnog iznosa uplaćenih sredstava, opštinama i gradovima u kojima je osnovana turistička organizacija, kao i samim turističkim organizacijama opština/gradova doznačeno je 819.86532KM, dok je Turističkoj organizaciji Republike Srpske doznačeno 229.18818 KM, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske, koja je usvojila danas izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2016. godini. 

Lani je poslove turističke promocije na nivou jedinice lokalne samouprave obavljala je 31 turistička organizacija. 

Na osnovu prikazanih podataka u posljednje tri budžetske godine se disciplina trošenja sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse, kao javnog prihoda povećala. 

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske zaduženo je da, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srpske, turističkim organizacijama gradova i opština i jedinicama lokalne samouprave, radi na unapređenju primjene Zakona o boravišnoj taksi u cilju namjenskog trošenja sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse.

Na sjednici su zadužene jedinice lokalne samouprave da kao osnivači turističkih organizacija blagovremeno obavještavaju Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo finansija i Turističku organizaciju Republike Srpske o statusnim promjenama u poslovanju turističkih organizacija, odnosno o osnivanju ili prestanku rada turističke organizacije, te izmjeni bankovnog računa, u cilju pravilne raspodjele pripadajućeg dijela boravišne takse. 

Poreska uprava Republike Srpske zadužena je da preduzme kontrole ugostitelja u segmentu prijavljivanja i uplate sredstava boravišne takse na račun javnih prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije