Analize

Visok rast kineskog izvoza u septembru

Visok rast kineskog izvoza u septembru
Foto: Pexels/Pixabay | Rast kineskog izvoza u septembru iznenađujuće visok
N.N.

PEKING - Rast kineskog izvoza neočekivano se ubrzao u septembru, jer je nastavak solidne globalne potražnje djelimično nadoknadio pritisak koji fabrike trpe zbog nestašica struje, uskih grla u dobavljačkim lancima i ponovnog oživljavanja slučajeva virus korona u zemlji.

Druga najveća svjetska ekonomija ostvarila je impresivan oporavak od pandemije, ali postoje znaci da oporavak gubi snagu. Problemi, uključujući pad fabričke aktivnosti, uporno mlaka potrošnja i usporavanje sektora nekretnina, umanjuju kineske ekonomske izglede, prenosi Rojters.

Izvoz Kine je skočio u septembru 28,1 odsto u odnosu na godinu ranije, poslije rasta od 25,6 procenata međugodišnje u avgustu.

"Procjenjujemo da će se racionalizacija potrošnje struje, započeta sredinom septembra, tek odraziti na izvoz", izjavio je Ting Lu, glavni ekonomista u banci Nomura.

Prema predviđanjima te banke, međugodišnji rast izvoza u oktobru će prvo umjereno usporiti, a zatim znatno smanjiti u novembru i decembru na oko 10 odsto.

Nedavni podaci ukazuju na usporavanje proizvodnih aktivnosti u Kini, pri čemu je indeks menadžera nabavke (PMI) u septembru značajno pao zbog problema koje trpe industrijske kompanije usljed povećanja troškova i restrikcija električne energije.

Septembarski uvoz Kine je porastao za 17,6 odsto na godišnjem nivou, posustajući u odnosu na avgust kada je bilježio stopu rasta od 33,1 odsto.

"S obzirom na veliko povećanje uvoznih cijena, obim uvoza je opao u odnosu na godinu dana raninje, jer je znatno usporila potražnja u kineskoj privredi", objašnjava Luis Kuijs, šef sektora za ekonomiju Azije u Oksford Ekonomiksu.

S druge strane, kineska potražnja za energijom rapidno raste. Uvoz uglja je skočio u septembru po najvišoj stopi u ovoj godini, jer su elektrane nastojale da obezbijede gorivo kako bi povećale proizvodnju struje, ublažile restrikcije i popunile zalihe uoči zimske grijne sezone. Uvoz prirodnog gasa u septembru, takođe je skočio na najviši nivo od januara.

Kina je u septembru ostvarila trgovinski suficit od 66,76 milijardi dolara naspram viška od 58,34 milijardi dolara u avgustu. Suficit u robnoj razmjeni sa Sjedinjenim Državama je porastao na 42 milijarde dolara sa avgustovskog nivoa od 37,68 milijardi, prema računici Rojtersa izvedenoj na osnovu carinskih podataka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije