Analize

Za otplatu duga građanima RS treba tri mjeseca bez trošenja

Za otplatu duga građanima RS treba tri mjeseca bez trošenja
Foto: Ilustracija | Za otplatu duga građanima RS treba osam mjeseci bez trošenja
Dejan Tovilović

BANJALUKA - Svi građani Republike Srpske trebalo bi da rade tri mjeseca pod uslovom da ništa ne troše kako bi vratili svoj dug bankama, koji u prosjeku iznosi 1.328 evra po stanovniku.

Pokazuje to analiza Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT o zaduženosti, a gdje se kroz nekoliko indikatora pokušalo prikazati gdje se ovaj dio BiH nalazi u odnosu na zemlje regiona.

Po ovom osnovu, za otplatu bi najviše trebalo da rade Hrvati, gotovo pet mjeseci, a najmanje građani Srbije, dva mjeseca i tri sedmice, te stanovnici Sjeverne Makedonije, kojima bi za taj cilj trebalo oko tri mjeseca.

Ipak, treba imati u vidu kako je broj stvarno zaposlenih građana znatno manji od broja stanovnika, čime se produžava period potreban za otplatu dugova. Kada se u broj mjeseci potrebnih za vraćanje dugova bankama ukalkuliše stopa zaposlenosti, od Republike Srpske su više zaduženi samo Crna Gora (osam odsto) i Hrvatska (28 odsto).

"Dok je našem zaposlenom radniku potrebno oko osam mjeseci da radeći i ne trošeći otplati svoj dug bankama, prosječnom radniku u Crnoj Gori potrebno je oko tri sedmice više", stoji u analizi.

Generalno, ako se ukupni krediti domaćinstava podijele sa brojem stanovnika, najveći dužnici u zemljama nastalim raspadom SFRJ su Slovenci, gdje je svaki stanovnik dužan 4.843 evra, a što je 734 evra više od duga hrvatskih građana.

"Međutim, ako se uzme u obzir da je u ovoj zemlji prosječna plata veća od regiona, ta zaduženost i nije toliko velika", ocjenjuje Marko Đogo, ekonomista i autor analize.

"Kod Slovenije je dug najveći po stanovniku i oni su zaduženi tri i po puta više od nas, ali zbog viših plata i niže nezaposlenosti padaju ispod nas po relativnoj zaduženosti i težini otplate", kaže Đogo.

Prema njegovim riječima, ako bi u RS došlo do rasta plata i pada stope nezaposlenosti, mogao pi porasti potencijal za zaduženje.

"To govori da bankarski sektor ima potencijal za rast ako bude pozitivnog razvoja u realnom sektoru", zaključuje Đogo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije