Analize

Za pola ove godine BiH izvezla više robe nego u pet prethodnih

Za pola ove godine BiH izvezla više robe nego u pet prethodnih
Foto: Srna | Predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH na konferenciji za novinare.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila vanjskotrgovinsku razmjenu u iznosu od 16,4 milijarde KM i ona je povećana za 23,62 posto, odnosno 3,14 milijardi KM u odnosu na isti period lani.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je juče da je izvoz iz BiH u proteklih šest mjeseci iznosio 6,65 milijardi KM i da je veći za 30,53 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a da je uvoz u BiH iznosio 9,8 milijardi, što je više za 19,3 posto.

"Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene povećan je za 0,88 posto i iznosi 3,124 milijarde KM. Pokrivenost uvoza izvozom povećana je za 9,39 posto, za što inače mogu reći da je jedan od većih skokova u odnosu na sve prethodne godine. Takođe, glavni vanjskotrgovinski partner BiH bile su zemlje EU, gdje prednjače Njemačka i Austrija. I dalje imamo suficit, dakle i dalje više izvozimo, nego što uvozimo. Ono što je takođe važno napomenuti je da smo za prvih šest mjeseci ove godine izvezli više robe nego za svih pet prethodnih godina. Ovo je rekordan izvoz, a uvoz je nešto manji u odnosu na prethodne godine", rekao je Egrlić.

On je istakao da je obim veći za 2,7 posto, što nije tako mnogo, ako vidimo da smo manje uvozili, jer je uvoz manji za 2,7 posto u odnosu na 2019. godinu, što je rezultiralo i smanjenim vanjskotrgoivnskim deficitom.

Belma Alihodžić iz Makroekonomskog odjela Vanjskotrgovinske komore BiH kazala je juče da se najviše robne razmjene ostvaruje sa Njemačkom i Austrijom te da 74 posto izvoza spada na zemlje EU i CEFTA, EFTA, Švicarsku i ostala tržišta.

Na tržište EU izvezena je roba u vrijednosti od 4,91 milijardu KM i to je više za 32,86 posto u odnosu na 2020. Uvoz iz EU je iznosio 6,58 milijardi KM i veći je za 20,77 posto u odnosu na 2019.

"Najznačajniji partner po obimu razmjene iz EU je Hrvatska. Obim spoljnotrgovinske razmjene sa Hrvatskom iznosio je 2,43 milijarde KM, od čega je izvoz 935 miliona KM, a uvoz 1,50 milijardi KM", kazala je Alihodžićeva.

Ističe da je CEFTA najznačajniji partner BiH u obimu razmjene BiH i da učestvuje sa 16,3 posto izvoza i isto tako i uvoza.

"BiH ostvaruje suficit sa svim zemljama CEFTA, osim sa Srbijom. Srbija je najznačajniji partner po obimu razmjene. U prvih šest mjeseci na tržište Srbije smo izvezli 732 miliona KM, odnosno 32 posto više u odnosu na prošlu godinu", kaže Alihodžićeva.

BiH je na tržište EFTE izvezla robu u vrijednosti od 159 miliona KM i ukupan izvoz je povećan za 12 posto. Uvoz iz EFTA je povećan za preko 78 posto i iznosio je oko 183 miliona KM.

"Od ostalih tržišta, najveći obim razmjene ostvarujemo sa Turskom i Kinom. Ukupan obim VT-a sa Kinom iznosio je 243 miliona KM, od čega uvoz iz Kine iznosi 227 miliona KM. Ukupan obim VT razmjene sa Turskom iznosio je 650 miliona KM, od čega je uvoz iz Turske 488 miliona KM", kazala je Alihodžićeva.

Amila Šehić iz Makroekonomskog sektora Vanjskotrgovinske komore BiH kazala je juče da je najveći pomak ostvarila metalska industrija u BiH.

U prvom polugodištu tekuće godine metalski sektor ostvario je izvoz u ukupnoj vrijednosti od 2,7 milijardi KM, što je više za 829,8 miliona KM ili 45 posto u odnosu na isti period prethodne godine. U izvozu vrijednosno najviše učestvuju elektroindustrija (električne mašine ), željezo, čelik i njihovi proizvodi. 

"Kada je u pitanju auto-industrija, i tu je ostvaren napredak. Njemačka je i dalje broj jedan kada je u pitanju ovo tržište, uvoz dijelova i automobila povećan je za 50 posto i ovo je jedna faza oporavka", kazala je Šehićeva.

Ističe da je povećan izvoz tekstilne industrije za 71,4 miliona KM ili 11 posto, tako da je ukupno izvezena vrijednost 739,6 miliona KM.

Uvoz tekstilne industrije također je povećan zahvaljujući povećanju uvoza pamuka, vate, prostirača, odjeće i obuće. Uvezeni su tekstilni proizvodi i sirovine za tekstilnu industriju u vrijednosti od 941,8 miliona KM, što je više za 122,1 milion KM ili 15 posto.

Dodaje da se najviše izvoze obuća i tekstil te da je najveće izvozno tržište Italija.

Blago povećanje od jedan posto bilježi i agroindustrija u BiH.

Vanjskotrgovinska komora BiH juče je uručila ček pomoći ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH u iznosu od 7.700 KM.

Neodlazak na "Expo" Dubai biće veliki propust

Na pitanje novinara koliko bi "mali Šengen" pomogao ekonomski BiH, Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, juče je rekao da bi vjerovatno pomogao, ali i da ovako BiH neće zaostajati, jer je potpisnica šireg sporazuma za otvoreno tržište.

Upitan da kaže da li će BiH učestvovati na "Expo" sajmu u Dubaiju, Egrlić je kazao da će to biti teško čak i da danas nadležni donesu tu odluku, jer već u aprilu mnoge zemlje su napravile plan, dogovorile susrete, te je dodao da je ovo veliki propust vlasti u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije