Analize

Pratite nas na Google news

Zašto SAD uvoze sve više dizela iz Rusije?

Zašto SAD uvoze sve više dizela iz Rusije?
Foto: Ilustracija | Zašto SAD uvoze sve više dizela iz Rusije?
N.N.

VAŠINGTON / MOSKVA - Posljednjih mjeseci, dizel je postao sirovina koja se najviše izvozi iz Rusije u Sjedinjene Američke Države (SAD). Šta je doprinijelo da ovaj nusproizvod dobijen u ruskim rafinerijama nafte postane toliko važan za SAD?

Uvoz dizela iz Rusije i bivših sovjetskih republika u SAD porastao je do dostizanja višegodišnjeg maksimuma od 1,35 miliona tona u oktobru. Očekuje se da će Amerika nastaviti da uvozi slične količine u novembru, o čemu svjedoče podaci analitičke kompanije "Vorteks" koje je objavio "Njujork tajms".

Do ovog povećanja uvoza došlo je zbog nadoknađivanja gubitka venecuelanske nafte prouzrokovanog embargom na snabdijevanje iz karipske zemlje.

Zbog toga su američka postrojenja smještena u Meksičkom zalivu i na istočnoj obali SAD, koje služe za prečišćavanje teške sirove nafte poput venecuelanske, bile u opasnosti da budu zatvorene. Dizel je proizvod koji ih je spriječio te posljedice, smatraju analitičari Vorteksa.

Da li dizel postaje prošlost

Dizel je glavno gorivo brodskih motora. Njegova potražnja je tokom godine opadala nakon što je Međunarodna pomorska organizacija odobrila nove ekološke standarde. Konkretno, naređeno je da se od 1. januara 2020. smanji maksimalni sadržaj sumpora u gorivima u brodovima sa 3,5% na 0,5%.

Ekolozi vjeruju da će se zahvaljujući ovom smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferu smanjiti za 85%, što smanjuje rizik od kiselih kiša koje oštećuju poljoprivredu. Pored toga, stanovnici lučkih gradova imaće manje respiratornih bolesti.

Dizel je nusproizvod koji nastaje iz nafte. To gorivo zadržaće svoju cijenu u narednim mjesecima, jer je nemoguće u potpunosti odbaciti njegovo korišćenje od 2020. Postoje barem dva razloga zbog kojih je ovaj scenario neizvodljiv, izjavio je ruski novinar Maksim Rubčenko.

"Prvo, zato što gorivo sa malo sumpora košta 1,5 puta više od dizela i, drugo, zato što se ne proizvodi u dovoljnim količinama da zadovolji globalnu potražnju. Zato će 40% pomorskih prevoznika nastaviti da ga koristi i poslije 1. januara", zaključuje on.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije