Analize

Zašto je poskupjela sirnica?

Zašto je poskupjela sirnica?
Foto: Screenshot/Youtube | Zašto je poskupila sirnica?

BANJALUKA - U posljednjih godinu i više, gotovo da je postalo floskula reći da su poskupljenja osnovnih životnih namirnica svakodnevna.

Međutim, koliki je zapravo udar na džepove potrošača može se vidjeti na primjeru obične pite. Tačnije, sastojaka neophodnih da se napravi ovaj obrok u domaćinstvu.

Naime, Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je koliko su za samo godinu dana poskupile namirnice neophodne da se napravi jedna sirnica.

Uzevši kao polaznu tačku septembar 2021., a kao aktuelnu septembar ove godine, litar ulja je poskupio gotovo za polovinu stare cijene, tačnije 47,7 odsto. 

Jaja neophodna za pitu za godinu dana poskupila su za 43,4 odsto, dok je cijena sira veća za 36,7 odsto. Kilogram brašna skuplji je za 34,1 odsto, a pavlaka za 21,4 odsto. Jedino što je ostalo na istom nivou za godinu dana je cijena električne energije (0,0 odsto-nije bilo poskupljenja).

Da stvar po građane u Srpskoj bude gora, od 1. decembra je došlo do poskupljenja proizvoda od mesa i proizvoda koji sadrže mliječne dodatke i u pekarama u Republici Srpskoj, pa će oni koji do sada nisu mijesili pitu kod kuće, plaćati još više za ovakav obrok.

Koliko su skuplje namirnice za sirnicu:  septembar 2021 – septembar 2022.

ULJE                     47,7% 

JAJA                      43,4%

SIR                        36,7%

BRAŠNO               34,1%

PAVLAKA               24,1%

STRUJA                 0,0 %

*Podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije