Analize

Zeleni hit na svjetskim berzama: Avokado je novo zlato

Zeleni hit na svjetskim berzama: Avokado je novo zlato
Foto: N.N. | Zeleni hit na svjetskim berzama: Avokado je novo zlato
N.N.

​NJUJORK - Želite pametno da uložite u dionicu koja će vam vratiti višestruko? Uložite u avokado. Vjerovali ili ne, avokado je novo zlato. Barem tako tvrde berzanski analitičari kada su u pitanju dionice kompanije "Calavo Growers Inc", koje danas koštaju 97 dolara. Godinu ranije vrijedjele su 42% manje.

I njih je iznenadio stabilan rast vrijednosti kompanije koja prodaje avokado, omiljeno voće milenijalaca koje odnedavno osvaja veliko kinesko tržište, a sve zahvaljujući Instagramu. Naime, tost s avokadom omiljeni je doručak influensera.

"'Calavo' je lider na tržištu avokada, ima snažan profit i povrat investicije. Riječ je o zelenom zlatu na berzama", tvrdi analitičar Hauard Lindzon za "Market Watch".

Sjedište kompanije "Calavo Growers" je u sunčanoj Kaliforniji.

Kompanija je prvo trebalo da bude tek distributer za avokado, ali okrenula se vlastitoj proizvodnji i pod svojim imenom prodaje avokado uzgojen u Kaliforniji i Meksiku. Njihov gvakamole umak jedan je od najpoznatijih na svijetu.

Iako je osnovana 1924. godine, najveći rast prihoda bilježi zadnjih pet godina. Prema zadnjem finansijskom izvještaju u prvom ovogodišnjem kvartalu zaradili su 248 miliona dolara, i to najviše od prodaje svježih proizvoda, tačnije svježih avokada.

Kompanija je pokazala veliku stabilnost prilikom prošlogodišnjih kalifornijskih požara i uragana "Harvi", koji je uništio većinu roda avokada. "Calavo" je to riješio elegantno  jednostavno su otkupili više avokada iz Meksika i Čilea.

Direktor Li Kol naglašava kako je budućnost kompanije svijetla.

"Potražnja je sve veća, očekujemo da ćemo ove godine prodaju veću 20 odsto. Konzumacija avokada je u porastu, u SAD i u inostranstvu, a mi smo spremni da zadovoljimo sve potrebe kupaca", tvrdi "Cole".

Očekuje se da će dionica avokada ostati stabilna idućih deset godina.

(Jutarnji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije