Privreda

Apel uvoznicima mesa da otkupe domaće viškove

Apel uvoznicima mesa da otkupe domaće viškove
Foto: N.N. | Apel uvoznicima mesa da otkupe domaće viškove

SARAJEVO - Prerađivači iz BiH u narednih 30 dana trebalo bi da meso otkupljuju od domaćih proizvođača, a ne da ga uvoze.

Ovo je nakon sastanka s prerađivačima mesa i uvoznicima mesnih proizvoda u BiH potvrdio Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zbog virusa korona, naime, domaći proizvođači trenutno imaju 7.000 tovnih bikova viška, o čijem otkupu je Košarac razgovarao s klaoničarima i mesoprerađivačima te ih je zamolio da u narednih 30 dana svoje kapacitete, finansijske i svake druge, usmjere na otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

"Uvjeren sam da će to uraditi. Na taj način ćemo smanjiti viškove naše proizvodnje u BiH, omogućiti dalji razvoj kapaciteta prerađivačke djelatnosti u BiH i na kraju krajeva omogućiti tješnju saradnju između te dvije komponente, primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, jer smatram da je to jedini oblik zaštite domaće proizvodnje", kazao je Košarac.

On je još jednom potcrtao da je  zaštita domaće proizvodnje prioritet ovog ministarstva, te da je veoma važno razumjeti ljude koji se bave primarnom domaćom proizvodnjom.

"Smatram da je veoma važno nastaviti s podrškom kao što je to uradila Vlada Republike Srpske kada je u pitanju organizacija interventnog otkupa, i kao što to, vjerovatno, rade kantoni kroz neke podsticajne mjere FBiH. Činjenica je da je kovid-19 ostavio posljedice. Činjenica je da imamo blizu 7.000 tovnih bikova viška i da naši primarni poljoprivredni proizvođači imaju problem", istakao je Košarac.

Najavio je da će u narednim danima biti nastavljen trgovinski promet s Turskom i da će se i na taj način doprinijeti umanjenju viškova tovne junadi u BiH, ali da kao dugoročna mjera ostaje otvaranje nekih novih tržišta kao što je tržište EU.

U narednim danima, kako je rekao, imaće sastanak s predstavnicima ključnih trgovačkih centara u BiH kako bi domaća proizvodnja u njihovim objektima bila zastupljena u procentu od 50 odsto.

Na pitanje koliko se sve ovo dogovoreno kosi s ugovorima koji su potpisani  u inostranstvu, Košarac je rekao da  prije svega treba da  postoji solidarnost s primarnim poljoprivrednim porizvođačima u BiH.

"Ovdje se ne prekidaju spoljnotrgovinski ugovori i promet, već se traži da se u 30 narednih dana otkupi domaće i da se poslije toga nastave svi ugovori", kazao je Košarac.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, i vlasnik mesne industrije "Trivas", koji je prisustvovao današnjem sastanku, za "Nezavisne" je rekao da  će klaoničari vjerovatno otkupljivati meso.

"Klaoničari su bili na sastanku i tražili su da se njima da šansa da otkupe viškove kako bi dokazali da nema tih viškova kao što se priča", kazao je Vasić.

Dodao je da je druga priča kada su u pitanju svinje jer bi interventnim otkupom u Republici Srpskoj taj problem bio riješen.

Kada su u pitanju bikovi, odnosno goveđe meso, Vasić ističe da klaoničari misle da bi ovim potezom mogli trenutno rješiti situaciju, a da su ministar i Odjel za veterinarstvo dobili zadatak da  riješe ugovor s Turskom, čiji predstavnici u idući utorak dolaze na pregovore u BiH i da se ponovo pokrene izvoz u tu zemlju, uz pokušaj da se razradi prodaja u još neke države i da se na taj način problem s tržnim viškovima rješava dugoročnije.

"Ako bi se problem s izvozom u Tursku riješio, to bi pomoglo proizvođačima, ali postoji i problem što su bikovi prerasli, pa više nisu u odgovarajućoj kategoriji. Vidjećemo kako će se to rješavati", kaže Vasić.

Dodaje da je ministar Košarac upozorio klaoničare da se odluče za otkup domaćeg, jer će, ako to ne učine, Ministarstvo morati da posegne za mjerama.

"Klaoničari su svjesni da bi, ako bi ministar uveo mjere zabrane, oni bili u problemu", kaže Vasić.

Košarac je inače nakon sastanka rekao da zasad neće uvoditi nikakve administrativne mjere niti zabrane u vezi s spoljnotrgovinskim prometom robe.

"Ako ne bude efekata ovih dogovora, razmislićemo i o uvođenju nekih finansijskih dodatnih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa, čime bi se ostavila mogućnost za razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje", istakao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije