Privreda

Pratite nas na Google news

Banke donirale sredstva za nabavku respiratora

Banke donirale sredstva za nabavku respiratora
Foto: N.N. | Banke donirale sredstva za nabavku respiratora
N.N.

Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini su, posredstvom Udruženja banaka BIH, a s ciljem podrške zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, finansirale nabavke tri respiratora, testova za korona virus, te zaštitne opreme za potrebe UKC Sarajevo, UKC RS Banjaluka, te Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

"Bankarski sektor je u ovim izazovnim vremenima odlučio djelovati ujedinjeno i usmjeriti podršku u zdravstveni sektor. Znamo da bolnice imaju mali broj respiratora, a oni su ključni za adekvatno zbrinjavanje pacijenata u teškom zdravstvenom stanju", istakao je direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

Od doniranih sredstava će svaki klinički centar izvršiti nabavku najsavremenijih stacionarnih respiratora i određenu količinu zaštitnih sredstava za medicinsko osoblje.

"Mi im samo možemo zahvaliti na angažmanu i doprinosu koji daju kroz svoj plemeniti poziv, čuvajući živote i zdravlje svih nas", dodao je Kutle i naglasio da vjeruje kako je ovo prva u nizu aktivnosti koje će banke realizovati s ciljem podrške građanima, klijentima i njihovim porodicama. Najavio je da se već razmatraju dodatne aktivnosti kojima će banke podržati lokalnu zajednicu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije