Privreda

Brčanska firma ostvarila san: Izvoze širom svijeta, koriste zelenu energiju

Brčanska firma ostvarila san: Izvoze širom svijeta, koriste zelenu energiju
Foto: eu4agri.ba | Brčanska firma ostvarila san: Izvoze širom svijeta, koriste zelenu energiju

Firma Voćar iz Brčkog više od 30 godina ispunjava želje kupaca svih generacija. Kvalitetu svojih proizvoda pažljivo su gradili kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju i poštivanje različitih standarda procesa proizvodnje.

U toku 2021. godine, uz pomoć projekta EU4AGRI, Voćar je ostvario dugogodišnji san koji će doprinijeti dodatnoj konkurentnosti ove kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu.

"Imati vlastitu proizvodnju električne energije bio je cilj koji smo sebi davno postavili, ali za nas je realizacija ovako skupih projekata veliko finansijsko opterećenje. Iz ovog je razloga bila značajna podrška Evropske unije koja nam je dala vjetar u leđa da i dalje nastavimo dalekosežno planirati naš rad i razvo"j, objašnjava Esed Musić, vlasnik ove firme.

"Za bolji okus života!", slogan je firme Voćar koja u svom asortimanu nudi više od 100 različitih proizvoda kupcima u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i drugih.

Pedeset zaposlenih zaduženi je za osiguranje kvalitete u proizvodnji grickalica, zdrave hrane, ali i proizvoda neophodnih svakom domaćinstvo kao što su začini, kakao i brašno. Posebno prepoznatljivi proizvodi ove firme su suva šljiva i šljiva u belgijskoj čokoladi.

U procesu proizvodnje, Voćar utroši velike količine električne energije. Kako bi smanjili vlastite troškove i tako povećali konkurentost na tržištu, ova je firma kroz projekat EU4AGRI izgradila solarnu elektranu najnovije generacije.

"Solarni paneli su postavljeni na krovne površine naših proizvodnih i skladišnih objekata koji su po lokaciji i obliku krovova bili idealni. Naša solarna elektrana zauzima 1000 metara kvadratnih i proizvodi 150 KW električne energije, što će imati veliki učinak na našu energetsku neovisnost", dodaje Esed.

Projekat izgradnje solarne elektrane koštao je oko 163.000 KM, od čega su kroz projekat EU4AGRI osigurana sredstva u iznosu od oko 106.000 KM, a firma “Voćar” je obezbijedila oko 57.000 KM.

Putem solarne elektrane ova će firma zadovoljiti oko 65 odsto ukupne potrebe za električnom energijom. Dodatna vrijednost ovog projekta ogleda se i u tome što će na ovaj način Voćar doprinijeti smanjenju zagađenosti okoline ugljik dioksidom (CO2).

Korištenjem energije iz sunca ova će firma smanjiti emisiju CO2 za otprilike 76 odsto.

" Naši proizvodi nastaju uz pomoć zelene energije i veoma smo ponosni na svoj rad", dodaje Esed.

Dosadašnji rezultati bili su im podsticaj u donošenju odluke da svoje potrebe za električnom energijom u narednom periodu crpe isključivo iz obnovljivih izvora.

“Mi imamo još slobodnih krovnih površina koje ispunjavaju uslove za montažu solarne elektrane i želja nam je da ostvarimo 100 postotnu energetsku neovisnost. Na ovaj bismo način dodatno doprinijeli zaštiti okoliša i našoj potpunoj neovisnosti,” pojašnjava Esed.

Trenutno je u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije