Privreda

"Kompanije mogu dobiti potvrdu o višoj sili"

"Kompanije mogu dobiti potvrdu o višoj sili"
Foto: Ilustracija | "Kompanije mogu dobiti potvrdu o višoj sili"

SARAJEVO - Spoljnotrgovinska komora BiH obavještava kopanije da izdaje potvrdu o višoj sili (Vis Maior) koja služi da se zbog objektivnih razloga (vremenske nepogode, redukcije energenata, zemljotres i drugo), privremeno ili trajno, poništi obaveza proistekla iz ugovornog odnosa.

Ovaj dokument omogućava firmi da poslovnim partnerima dokaže nemogućnost poštivanja ugovorenih obaveza zbog objektivnih razloga – odnosno razloga na koje ona nije mogla uticati i koje nije mogla predvidjeti, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Da bi Komora izdala ovakvu potvrdu potrebno je dostaviti pisani zahtjev na memorandumu kompanije, u kojem se moraju navesti konkretni podaci o usluzi/proizvodu koji nije mogao biti realizovan zbog "više sile", broj ugovora na koji se odnosi nemogućnost ispunjenja obaveza, naziv robe koja je trebala biti isporučena, rok isporuke i područje/mjesto na kojem se dogodila "viša sila".

Potvrdu ovjerava potpisom i pečatom ovlašteno lice u Sektoru za javna dokumenta Spoljnotrgovinske komore BiH, čiji je potpis deponovan kod nadležnih organa.

Zahtjev za izdavanje potvrde o višoj sili nalazi se na veb-stranici Privredne komore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije