Privreda

CB BiH: Konvertibilna marka stabilna

CB BiH: Konvertibilna marka stabilna
Foto: Ilustracija | CB BiH: Konvertibilna marka stabilna

SARAJEVO - Centralna banka BiH saopštila je da je konvertibilna marka stabilna i da uživa potpuno povjerenje, čime Banka najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak.

"Centralna banka je fokusirana na svoju ključnu ulogu, a to je očuvanje monetarne stabilnosti, te doprinosi finansijskoj stabilnosti u turbulentnim okolnostima izazvanim pandemijom. Stoga nam je od izuzetne važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama Banke, s akcentom na sigurnosti ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora", ističe se u saopštenju.

Iz Centralne banke navode da bi učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli dovesti do mnogo veće i trajnije krize, jer poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu.

U saopštenju se ističe da bi napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo katastrofalne posljedice po finansijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH, a pala bi vrijednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti.

Iz Centralne banke navode da institucije BiH, u okviru svojih mandata, nastoje obezbijediti povoljne finansijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizovala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima.

"Višak rezervi na računu kod Centralne banke koji je na raspolaganju bankama bio krajem marta iznosi 2,45 milijardi KM. Svi zajedno dužni smo čuvati vrijednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i privreda povjerili bankarskom sistemu. Raspoloživost i vrijednost tih sredstava uslov su našeg opstanka", ističu iz Centralne banke.

U saopštenju se naglašava da najviše što Centralna banka u takvim uslovima može učiniti, u okviru svog mandata, jeste razmotriti smanjenje stope obavezne rezerve, ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa.

"Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti", navode iz ove banke.

Iz Centralne banke podsjećaju da Banka redovno snabdijeva komercijalne banke gotovim novcem, u skladu sa zahtjevima, te dodaju da gotovog novca ima dovoljno u opticaju, u šta su se uvjerili i građani, kao i da je evidentno da građani koriste i druge vidove plaćanja.

"U ovim vanrednim okolnostima, prioriteti su nam obezbijediti potpuno nesmetano funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu. Centralna banka u skladu sa Zakonom pruža usluge bankarskog i fiskalnog agenta, te u skladu s tim, po nalogu svojih deponenata, a u skladu sa zaključenim ugovorima, obavlja i poslove inostranog i domaćeg platnog prometa", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Centralna banka radi u standardnom radnom vremenu za ove vrste poslova i u potpunosti je usklađena sa radom korespondentnih inostranih banaka i platnih sistema, te dodaje da je Banka uvijek sve zaprimljene naloge deponenata realizovala u za to predviđenom roku.

"Centralna banka svoju aktivu nastavlja ulagati samo u najkvalitetnije hartije od vrijednosti zemalja članica Evropske monetarne unije i depozite najkvalitetnijih banaka. Razlog tome je što su ta sredstva garancija sistema valutnog odbora. Stoga svako kada god poželi može svoje KM zamijeniti za evre i mi mu to garantujemo", naglašavaju iz Banke.

Da bi to mogla garantovati, navodi se u saopštenju, Banka mora biti sigurna da će moći povući svoja sredstva (ulaganja) u potpunosti (solventnost) i na vrijeme (likvidnost) kada joj zatrebaju, odnosno kada građani to žele, što je temelj na kojem počiva valutni odbor, ali i stabilnost cijelog finansijskog sistema u BiH više od 20 godina.

"Ukoliko bi se ulaganja Centralne banke vršila u hartije od vrijednosti nižeg kvaliteta, ne samo da je to protivno propisima, već bi to značajno smanjilo vjerodostojnost cijelog sistema", naglašava se u saopštenju.

Iz Centralne banke dodaju da će ova finansijska institucija izvršiti svoj mandat, te da nikada neće odstupiti od principa očuvanja dovoljnih deviznih rezervi koje garantuju monetarnu stabilnost u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije