Privreda

Domaći vinari novu berbu dočekaće punih podruma

Domaći vinari novu berbu dočekaće punih podruma
Foto: Pixabay | Domaći vinari novu berbu dočekaće punih podruma

BANJALUKA - Pandemija virusa korona zaustavila je plasman vina iz Srpske, zbog čega domaći vinari strahuju da ovogodišnji rod neće imati gdje da skladište, te da će punih podruma dočekati novu berbu.

Vlasnik Vinarije "Anđelić" iz Trebinja Dragan Anđelić kaže za "Glas Srpske" da je plasman vina potpuno zamrznut u protekla dva mjeseca.

"Turizam je stao, ugostiteljski objekti su bili zatvoreni, a svoja vina nismo mogli plasirati ni u inostranstvo. Naši partneri iz Kine su javili da do daljeg ne treba da očekujemo narudžbu. Vjerujem da situacija ni za godinu neće biti normalizovana", rekao je Anđelić.

Naglasio je da svi koji imaju ozbiljne vinarije imaju i vinograde, te da će imati velike probleme ako do početka berbe ne uspiju prodati vina.

"Niko od nas nema tolike kapacitete da uz pune podrume imamo gdje skladištiti i novi rod",  rekao je Anđelić dodavši da je trenutna situacija u vinogradima dobra.

Vlasnik i enolog u Vinariji "Vukoje" Radovan Vukoje kaže za "Glas Srpske" da je zbog pandemije došlo do velikog zastoja u prodaji vina.

"Ugostiteljski objekti su bili zatvoreni, turisti su otkazali dolaske, a u trgovinama je bila dosta slaba prodaja vina, što je razumljivo jer su građanima neki drugi proizvodi u ovoj situaciji bili prioritetniji", rekao je Vukoje i naglasio da će samo mali broj vinara uspjeti da se izbori sa novonastalom situacijom.

Vukoje smatra da je neophodna pomoć države da bi bili zaštićeni domaći proizvođači, kako tržište ne bi preplavilo grožđe iz uvoza ili milijarde litara uvoznog vina koje je trenutno višak na tržištu EU.

Problemi nisu zaobišli ni Vinski podrum "Popovac", čiji vlasnik Stevo Popovac kaže da je od pojave virusa sve stalo.

"Ohrabruje nas to što se sve pomalo otvara pa očekujemo da prodamo koliko-toliko vina. Biće teško izvući se iz ove situacije", rekao je Popovac dodavši da vina uglavnom plasiraju na prostoru BiH.

Pred početak epidemije, dodao je Popovac, pregovarali su o plasmanu vina na tržište Srbije, te se nadaju da će uspjeti da postignu dogovor i da donekle izađu iz problema.

"Podrumi su puni. Ukoliko ne uspijemo prodati vino, moraćemo smanjiti prinose u vinogradima kako bismo izbjegli veliku štetu. U tom slučaju imali bismo manje grozdova, ali mnogo kvalitetnija vina", rekao je Popovac.

Pad plasmana od oko 30 odsto u protekla dva mjeseca u odnosu na isti period lani zabilježila je i čelinačka vinarija "Jungić".

"Nema slavlja ni vjenčanja, tako da je pad prodaje očekivan. Tek poneku flašu vina prodali smo u marketima, ali je to nedovoljno i punih sudova dočekaćemo berbu, a onda nećemo znati gdje sa novim grožđem", rekao je vlasnik vinarije "Jungić" Željko Jungić.

Nelojalna konkurencija

Dragan Anđelić kaže da je u prošloj godini uvoz vina bio četiri puta veći od izvoza.

"Zemlje regiona subvencionišu i proizvodnju grožđa i izvoz, tako da mi njima ne možemo biti konkurencija. Nismo u ravnopravnom položaju sa okruženjem i to je veliki problem", rekao je Anđelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije