Privreda

Nastavak projekta "Povezani kroz dobro": EU uz bh. modne brendove

Nastavak projekta "Povezani kroz dobro": EU uz bh. modne brendove
Foto: Nezavisne novine | EU uz bh. modne brendove

​BANJALUKA - Kancelarija EU u BiH organizovala je u Banjaluci, u saradnji sa modnim festivalom "European Fashion Passport", modnu reviju brendova koji su proizvedeni u BiH, a u sklopu promocije kampanje "Povezani kroz dobro".

Događaj je okupio i povezao bh. kompanije iz modne i tekstilne industrije iz Maglaja, Laktaša, Sarajeva, Zenice, Kostajnice i drugih lokalnih zajednica, koje su razvile ili pokrenule svoje poslovanje uz podršku EU.

Johan Zatler, šef Kancelarije EU u BiH, rekao je u četvrtak naveče da BiH ima ogroman potencijal i uz pravu podršku koju su dobili iz EU, privrednici su pokazali da mogu uspjeti.

"Podržavajući poslovanje u ovoj zemlji, EU ne djeluje kao donator, već kao investitor u budućnost BiH na njenom putu ka EU. Od početka pandemije osigurali smo oko 70 miliona evra kroz različite programe kako bismo privrednicima i preduzećima u BiH pružili finansijsku i praktičnu podršku koja im je potrebna, jer mi smo zaista povezani kroz dobro", rekao je Zatler.

U Kancelariji EU ističu da je, kroz projekat "EU4BusinessRecovery", EU osigurala bespovratna sredstva u vrijednosti od 1,3 miliona evra za 29 lokalnih kompanija u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće.

"Na reviji su predstavljeni kreativni radovi devet kompanija - 'Bontex' iz Maglaja, 'Empress' iz Zenice, 'Galtex' iz Pala, 'Nerzz Bešlagić' iz Visokog, 'Sana Linea' iz Kostajnice, 'Lobby' iz Laktaša, NBM iz Kozarske Dubice, 'Zenko' iz Zenice i 'Catwalk' iz Sarajeva", kažu oni.

U drugom dijelu programa, na modnoj reviji su predstavljene kreacije trideset modnih dizajnera koji dolaze iz zemalja EU, Ukrajine i sa zapadnog Balkana, a koji su učesnici modnog festivala "European Fashion Passport".

Adnan Hajrulahović, bh. dizajner i art direktor "European Fashion Passport" festivala, istakao je da je bh. modna scena oskudna, ali da je ova revija bila prilika da se javnosti predstave uspješne bh. tekstilne kompanije.

"Čestitam EU u BiH na podršci i inicijativi da sarađuje sa tekstilnom industrijom. 'European Fashion Passport' dizajneri su se predstavili zbirnom revijom. Drago mi je kad vidim da publika i dizajneri, ali i modeli, uživaju. Mi ne živimo za modu, mi živimo modu", rekao je on.

Jedna od gošći revije, studentkinja iz Banjaluke, za "Nezavisne novine" rekla je da se oduvijek interesovala za manekenstvo i da je to razlog što je došla da vidi reviju. Ona kaže da mnogo mladih ljudi i njenih kolega studenata želi da ode iz BiH ili je to već učinilo, ali da ona svoju budućnost vidi ovdje i željela bi nakon studija karijeru da nastavi u zemlji.

Modna revija okupila je brojne i ugledne predstavnike poslovne, akademske i međunarodne zajednice, kao i predstavnike civilnog društva, umjetnosti, kulture i sporta iz Banjaluke i okoline.

Projekat Evropske unije "EU4BusinessRecovery" koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH, ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom kovida-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru i sektoru tekstila, odjeće i obuće, te na preduzetnike i poljoprivrednike. Ovim projektom, kako je istaknuto, EU planira podržati najmanje 150 kompanija kako bi unaprijedile svoje poslovanje, čime bi se osiguralo više od 1.000 radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije