Privreda

Gašić: Nema razloga za veću zabrinutost, biće još izazova

Gašić: Nema razloga za veću zabrinutost, biće još izazova
Foto: Srna | Gašić: Građani nemaju razloga za veću zabrinutost, biće još izazova

BANJALUKA - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić ocijenila je da građani Srpske nemaju razloga za veću zabrinutost u narednom periodu kada je riječ o izazovima koje nosi epidemija virusa korona, te da je neophodno da građani prilagode život i potrebe epidemiološkoj stuaciji u Srpskoj i mjerama kojih treba da se pridržavaju kako bi se spriječilo širenje virusa.

"Vjerujem da će još biti izazova, ali ćemo pronaći način da ih prevaziđemo jer smo i u prehodnom periodu pokazali da se prilično dobro nosimo sa situacijom sa kojom smo se prvi put sreli i mi, ali i cijeli svijet", rekla je Gašićeva.

Ona je istakla značaj podrške domaćem tržištu jer Republika Srpska ima veliki potencijal za poljoprivrednu i drugu proizvodnju, koji treba iskoristiti, te da je neophodno da kupovina domaćeg proizvoda ima prioritet.

"U oblasti turizma, situacije nije jednostavna jer ne možemo znati šta će biti u zemljama u okruženju, te kakve će politike biti za prelazak granice. Međutim, pripremili smo kampanju kojom ćemo pozvati građane da ljetuju u Republici Srpskoj i da se upoznaju o našim prirodnim bogatstvima, koja su još neistražena", rekla je Gašićeva za ATV.

Ona je ocijenila i da se turističke organizacije nalaze u nezavidnoj situaciji, ali da je neophodno da realizuju sve turističke aranžmane, ugovorene prije epidemije, kada se za to stvore uslovi, ili da klijentima omoguće vraćanje novca.

Gašićeva je navela i da je od danas dozvoljen rad ugostiteljskim objektima, uz pridržavanje propisanih mjera i uputstava Instituta za javno zdravstvo Srpske, koje podrazumijevaju distancu, nošenje zaštitnih maski i rukavica.

Ona je rekla da se konačna šteta u ugostiteljstvu nastala zbog epidemije virusa korona još ne zna, ali da je svakako nemjerljiva, naročito sa aspekta ugostitelja, koji nisu radili mjesec i po dana.

"Vlada Srpske je u prethodnom periodu činila, a činiće i dalje, sve što je u njenoj moći kako bi pomogla ovom sektoru, te da prevaziđemo ovu situaciju i nastavimo dalje", rekla je Gašićeva.

Ona je navela da su inspekcijski organi zaduženi za kontrolu pridržavanja mjera u ugostiteljskim objetima, te da je u prethodnom periodu sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske, Privredne komore i Inspektorata Srpske razgovarala o smjernicama za privredne subjekte koji je to način najbolji da ugostitelji pruže sigurnu uslugu, a koji su to obrasci kojih treba da se drže korisnici tih usluga.

Gašićeva je napomenula da su Ministarstvo na čijem je čelu i Vlada Republike Srpske od početka vanredne situacije izazvane virusom korona donijeli niz mjera, kako bi se zaštitili građani Srpske što se tiče nabavke osnovnih životnih namirnica.

"To je nešto što mora biti dostupno jednako svakom građaninu, te smo počeli Uredbom o vraćanju cijena na prethodni nivo jer se prvo pojavio strah od neopravdanog rasta cijena ovih namirnica, pa smo odmah reagovali kako do toga ne bi došlo", rekla je Gašićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske donijela i mjeru kojom je propisala koja je to količina osnovnih životnih namirnica koja se može kupiti jer je primijećeno da građani povećavaju zalihe u domaćinstvima, te navela da je ova mjera stavljena van snage kada su za to stvoreni uslovi.

"Još je na snazi ograničenje marže na prodaju naftnih derivata, čime smo željeli građanima da pružimo osjećaj sigurnosti i da se ne brinu da će doći do neopravdanog porasta cijena u ovom segmentu", rekla je Gašićeva.

Prema njenim riječima, ni u jednom trenutku nije bilo značajnijih problema u vidu nestašice duže od jednog dana u vezi sa snabdjevenošću tržišta bilo kojim proizvodom, pa tako i osnovnim životnim namirnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije