Privreda

Kad država izmakne leđa, tržište ne prašta

Kad država izmakne leđa, tržište ne prašta
Foto: Jelena Đurđević | Kad država izmakne leđa, tržište ne prašta

BANJALUKA - Privatni biznis na zdravim temeljima treba razvijati odvojeno od politike i bez oslonca na javni budžet jer će podrška jednom sigurno prestati, a tržište to neće oprostiti.

Zaključak je to panel diskusije održane danas u Banjaluci, koju je u sklopu projekta "Svijetla strana BiH" organizovao poslovni portal Capital.ba.

Učesnici panela kažu kako postoje brojni primjeri onih preduzeća koja su gubitkom podrške države propala, a kao primjer navode velike kompanije iz perioda bivše države i komunizma.

"U socijalističkom sistemu nam se desilo da je pretjerana zaštita države od naših društvenih preduzeća napravila preduzeća koja se ne prilagođavaju, jer su bila na neki način ušuškana. Nisu imali potrebu za prilagođavanjem i ulaganjem u razvoj, u marketing i ostalo i čim se tržište otvorilo, imali smo problem", kazao je Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske kaže kako uspješno mogu poslovati samo one firme kojima država ne stoji iza leđa.

Trivić, vlasnik lanca pekara "Manja" i preduzeća "Krajina klas" iz Banjaluke, koje broji oko 600 zaposlenih, kaže kako je svoje poslove širio na osnovu dugoročnih planova i strategije razvoja.

"Mnogi nisu imali tu strategiju pa su danas ostali u garažama iz kojih su i počeli", kazao je on.

Međutim, čak i kada preduzetnik želi da svoj biznis razvija dalje od raznih političkih interesa i države, to baš i ne ide uvijek lako.

Svjedok tome je i Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba, koji je kroz projekat pokušao da predstavi uspješna preduzeća u BiH koja posluju van te sfere.

"Izvozno orijentisana preduzeća nemaju potrebu da se reklamiraju na domaćem tržištu i većina ne želi da razgovara o svom poslovanju. Oni smatraju kako će na taj način samo privući neželjenu pažnju", kaže Vukelić.

Ipak, kako dodaje, za taj njihov strah postoje realne osnove.

"Ove kompanije imaju nelojalnu konkurenciju od strane velikih kompanija koje su povezane s politikom, a i na meti su poreskih organa koji ih stalno posjećuju", kaže Vukelić.

Nikola Galić, vlasnik zanatske pivare "Gorštak", koja se kroz kratko vrijeme dobro pozicionirala na domaćem tržištu, a odnedavno krenula i s izvozom, kaže kako je za uspjeh u početku potrebno odabrati i dobar model i pravnu formu preduzeća.

"Mi smo se odlučili za poljoprivrednu zadrugu jer je to pravno lice koje može da obavlja spoljnotrgovinsko poslovanje, a istovremeno ne mora da ima zaposlene. Nas je pet osnivača i imamo svoje funkcije, ali nismo zaposleni i nemamo obavezu isplaćivanja plata i doprinosa. Ako postoji dobit, mi je podijelimo", kazao je on.

Marko Martić, izvršni direktor Centra za istraživanje i studije GEA Banjaluka, istakao je kako je "Gorštak" pozitivan primjer kojim bi trebalo da se vode svi oni koji u budućnosti žele da se bave preduzetništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije