Privreda

Kinezi najavili da bi izgradnja HE "Dabar" mogla početi u martu

Kinezi najavili da bi izgradnja HE "Dabar" mogla početi u martu
Foto: Ustupljena fotografija | Kinezi najavili da bi izgradnja HE "Dabar" mogla početi u martu

BANJALUKA – Na sastanku ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića sa predstavnicima kineske kompanije "Gezouba", "Hidroelektrane na Trebišnjici" i "HE Dabar" predstavnici pomenute kineske firme su rekli da bi radovi na izgradnji HE "Dabar" mogli početi već početkom marta.

Kako je saopšteno iz pomenutog ministarstva predstavnici "Gezouba" su izrazili zadovoljstvo onim što je u posljednje dvije nedjelje učinjeno u pogledu ubrzanja aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

"Oni su istakli da bi, prema nekim njihovim procjenama i ovom dinamikom, radovi na izgradnji hidroelektrane mogli početi već početkom marta ove godine", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku je konstatovano da su, u skladu sa zaključcima sa prošlog sastanka, provedene potrebne radnje i dostavljeni dokumenti Izvozno-uvoznoj banci Kine, čime su riješena preostala otvorena pitanja i ispunjeni uslovi za povlačenje kreditnih sredstava ove banke za realizaciju izgradnje HE "Dabar".

Ono što je u tom smislu preostalo je da banka definiše tačne datume za potpisivanje zvaničnih dokumenata po kojima će se vršiti plaćanje odobrenih sredstava.

Đokić je istakao da Vlada  RS i on lično, zahtjeva da se aktivnosti na realizaciji ovog projekta maksimalno ubrzaju, te ponovio da od svih strana u projektu zahtjeva da učine dodatni napor kako bi projekat nesmetano i bez odlaganja išao naprijed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije