Privreda

Pratite nas na Google news

Kinezi žele istisnuti Jan de Nul sa najvažnijeg plovnog puta

Kinezi žele istisnuti Jan de Nul sa najvažnijeg plovnog puta
Foto: Ilustracija | Kinezi žele istisnuti Jan de Nul sa najvažnijeg plovnog puta
N.N.

Tražeći nove dobavljače žitarica zbog trgovinskog rata sa Amerikom, Kina se okreće Argentini i nudi održavanje najvažnijeg svjetskog plovnog puta u trgovini žitaricama, argentinske rijeke Parane.

Međutim, to znači da bi sadašnji koncesionar koji omogućava da rijekom plove prekooceanski brodovi, luksemburški Jan De Nul, morati prepustiti posao kineskim kompanijama.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, predstavnici kineske građevinske kompanije China Communication Construction Co (CCCC) sastali su se s argentinskom vladom i lučkim vlastima kako bi razgovarali o mogućnostima koncesije na Parani. CCCC je inače najistaknutija kompanija u kineskim investicijama u globalne saobraćajne tačke radi osiguravanja dopreme hrane.

Kina je već sada glavni kupac argentinske soje, a državni konglomerat Cofco kroz akvizicije je postao najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u Argentini. Ta južnoamerička država, osim što je najveći svjetski izvoznik soje za stočnu hranu, među vodećim je svjetskim proizvođačima kukuruza i pšenice. Prošlosedmično potonuće vrijednosti pesa nakon što je predsjednik Macri loše prošao na izborima čini argentinski izvoz još konkurentnijim.

U izvozu žitarica ključna je rijeka Parana koja teretnim brodovima omogućuje ulaz iz južnog Atlantika u samo srce argentinskog "pojasa žita", riječnu luku Rosario. Time je Argentina u velikoj prednosti pred konkurentima poput SAD-a i Brazila gdje se žitarice do morskih luka moraju prevoziti kopnenim putem. Paranom prolazi 80 odsto argentinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda. Markos de Vinčenzi, direktor kompanije Servimagnus koja je CCCC-ov lokalni partner priznaje da su zainteresovani za održavanje i proširenje plovnosti Parane.

Na sastanku s argentinskim vlastima Servimagnus je ponudio produbljivanje Parane sa sadašnjih 10,5 metara. Prema proračunima, produbljivanje dna za svakih 30 centimetara omogućava da se brodove natovari za dodatnih 1.800 do 2.500 tona. Sadašnja koncesija na održavanje plovnosti Parane ističe u aprilu 2021. godine. Radi se o vrlo profitabilnom poslu s obzirom da brodovi plaćaju koncesionaru i do 80.000 dolara naknade za plovidbu u oba smjera do luke Rosario.

Koncesiju sada drži Jan De Nul, a prema tvrdnjama Reutersovih izvora, kompanija nema namjeru odustati od tog posla i takmičiće se sa CCCC-om za novu koncesiju. Od 2005. pa do prvog polugodišta ove godine Kina je uložila 579 milijardi dolara u energetski, saobraćajni i poljoprivredni sektor širom svijeta, prema podacima vašingtonske organizacije American Enterprise Institute.

Od toga je 71 milijarda dolara uložena u Južnu Ameriku. Kinesko zanimanje za održavanje plovnosti Parane dio je širih napora u ulaganjima u međunarodne poljoprivredne dobavljačke pravce radi bolje kontrole ponude i cijena, smatra Margaret Majers, direktor programa za Aziju i Južnu Ameriku u vašingtonskom think-tanku Inter-American Dialogue.

(poslovni.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije