Privreda

Koliko novca će biti izdvojeno za praktično obrazovanje učenika

Koliko novca će biti izdvojeno za praktično obrazovanje učenika
Foto: Zlatan Čekić | Koliko novca će biti izdvojeno za praktično obrazovanje učenika

SANSKI MOST - Općina Sanski Most će sa 200.000 maraka finansirati program praktične obuke učenika srednjih škola koji se školuju za praktična zanimanja, a načelnik ove općine Faris Hasanbegović potpisao je ugovore s privrednim subjektima u kojima će se obučavati učenici.

Ugovori su potpisani sa ukupno šest preduzeća, a program će ove godine pohađati 31 učenik, od čega će najviše biti onih koji se školuju za posao u oblasti metalske industrije.

Prema Hasanbegovićevim riječima, učenici su u prilici da tokom sticanja prakse ostvaruju zaradu u mjesečnom iznosu od oko 260 maraka, što je dodatni stimulans za njih.

"Sanski Most je prva općina u Federaciji BiH koja je pokrenula ovaj program i dosadašnja iskustva su veoma pozitivna. Za razliku od ranijih godina, kada su bili u prilici da steknu isključivo teoretska znanja, učenici sada mogu sticati i praktične vještine. To ih čini konkurentnim za tržište rada kada okončaju srednjoškolsko obrazovanje", kazao je Hasanbegović. Prema riječima Asmira Džafića, direktora Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu, praktičnu nastavu imaju učenici završnih razreda, a poslodavci obično traže učenike koji dobro uče i imaju primjerno vladanje, što je dodatni motiv za njih.

"Mnogi od učenika na ovaj način stiču priliku da se zaposle u privrednim subjektima u kojima ostvaruju praktičnu nastavu, s obzirom na to da je trenutno velika potražnja za radnom snagom. U svakom slučaju, nakon okončanja školovanja oni će imati dovoljno kvalifikacija da se odmah zaposle", ističe Džafić.

On dodaje kako je u sklopu ovog projekta, u saradnji s Privrednom komorom USK, u proteklom periodu provedena i edukacija mentora iz privrednih subjekata koji s učenicima izvode praktičnu nastavu.

Vlasnik firme "CNC Lab" Hikmet Kurbegović ističe kako su njegova iskustva s ovakvim programom izuzetno povoljna.

"Učenici koji se pokažu tokom prakse imaju priliku da kod nas odmah zasnuju radni odnos i to se već dogodilo u više slučajeva. Za poslodavce ovo ima brojne prednosti i benefite", kaže Kurbegović. Pozitivne primjere iz Sanskog Mosta počinju da slijede i ostali gradovi i općine s područja Unsko-sanskog kantona, te na sličan način potiču i podržavaju dualno obrazovanje.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije