Privreda

Kompanija načelnika opštine na berzi prikupila 2,2 miliona za vraćanje kredita

Kompanija načelnika opštine na berzi prikupila 2,2 miliona za vraćanje kredita
Foto: Arhiva/Ilustracija | Kompanija načelnika opštine na berzi prikupila 2,2 miliona za vraćanje kredita

BANJALUKA – Drvna industrija "Šipovo" d.o.o. Šipovo uspjela je da na Banjalučkoj berzi prikupi 2,2 miliona maraka, namijenjenih za vraćanje kredita.

Kompanija je prvom emisijom obveznica, javnom ponudom emitovala 22.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 2.200.000 KM. Minimalan prag uspješnosti emisije određen je na 60% od ukupnog broja emitovanih obveznica, dok je predviđeni rok za upis i uplatu obveznica iznosio 30 dana.

Agent emisije Advantis Broker a.d. Banjaluka, 26. juna unio je prodajni nalog u berzanski sistem trgovanja (BST). Od tog dana sve brokerske kuće kupaca mogle su unositi kupovne naloge.

"Javna ponuda je završena 10. jula pri čemu je upisano i uplaćeno 22.000 obveznica, odnosno 100 odsto od ukupnog broja obveznica koje su bile predmet javne ponude. Cijena po kojoj su obveznice realizovane na berzi je 100 KM. Ukupna prodajna vrijednost upisanih obveznica putem berze iznosi 2.200.000 KM", saopšteno je na Banjalučkoj berzi.

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske u popnedjeljak je izdala Rješenje o upisu prve emisije obveznica javnom ponudom u Registar emitenata.

Sredstva prikupljena na ovaj način, kako se navodi u prospektu, biće iskorištena za zatvaranje kredita kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (1.236.925,58), zatvaranje kredita kod Banke Poštanska štedionica a.d. Banjaluka (779.141,51 KM), zatvaranje poreskih obaveza (52.355,31 KM) te uplata osnovne sirovine - oblovine kod JP "Šume RS" u vrijednosti od 131.577,60 KM.

Inače, vlasnik i direktor kompanije je Milan Kovač, aktuelni načelnik opštine Šipovo.

Dospijeće emisije je sedam godina od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti, a kamatna stopa iznosi šest odsto na godišnjem nivou. Glavnica i pripadajući dio kamate isplaćivaće se u jednakim mjesečnim anuitetima (84 anuiteta).

U cilju obezbjeđivanja urednog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica iz prve emisije emitent je izdao 84 mjenice i mjenično ovlašćenje, koje je predao Centralnom registru hartija od vrijednosti.

Garantni fond Republike Srpske a.d. Banjaluka garantovaće 30% glavnice svakog dospjelog anuiteta. Ukupan iznos garancije iznosi maksimalno 660.000 KM i umanjuje se srazmjerno iznosu ispunjenih garantovanih obaveza emitenta, dok će se ograničenje od 30% garantovane glavnice prve emisije obveznica primjenjivati na preostali iznos duga po osnovu glavnice.

Uspostaviće se i hipoteka sa pravom upisa prvog reda nad nekretninama u vlasništvu emitenta procijenjene vrijednosti 2.986.070,57 KM.

Vlasnik obveznica ima pravo na naplatu nominalne vrijednosti glavnice i pripadajuće kamate. Nijedan vlasnik nema pravo tražiti prijevremeno dospijeće obveznica. Emisija se vrši bez korištenja prava preče kupovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije