Privreda

Korona nije prekinula "Put zlata"​

Korona nije prekinula "Put zlata"​
Foto: N.N. | Korona nije prekinula "Put zlata"​

BIHAĆ - Sajam meda pod nazivom "Put zlata", održan je ovog vikenda sedmi put u Bihaću uprkos okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona, a organizator ovoga događaja bio je Savez pčelara USK. Predsjednik tog saveza Hajrudin Šabić ističe kako se to odrazilo na broj izlagača, pa je ove godine svoje proizvode izložilo svega dvadesetak pčelara s područja ovoga kantona.

"Nismo željeli da prekidamo lijepu tradiciju koju smo započeli i smatramo da je ovo dobar način da se promoviše pčelarstvo, koje ima potencijala na ovim prostorima", istakao je Šabić. Ministar poljoprivrede u Vladi USK Sulejman Kulenović naglasio je kako je pčelarstvo ove godine podržano putem različitih subvencija, kojima je bilo obuhvaćeno preko 300 proizvođača meda.

"Ova godina je bila teška za pčelare i povratne informacije nam govore da su subvencije pomogle kako bi se koliko-toliko zadržali pozitivni trendovi u ovoj poljoprivrednoj grani", kazao je Kulenović.

Nepovoljne vremenske prilike i slaba ispaša za pčele doveli su ove godine do toga da su prinosi meda na području Unsko-sanskog kantona značajno reducirani. Prema riječima Enesa Bahtića, jednog od najvećih proizvođača meda na ovim prostorima, vremenske prilike su, kada je to bilo najpotrebnije, u velikoj mjeri uništile ispašu pčela.

"Sezona je počela dobro, s cvjetanjem i beharanjem, što je pogodovalo kvalitetnom razvijanju pčelinjih društava. Međutim, prilikom cvjetanja bagrema došao je period kiše i hladnoće, što je uticalo na umanjen rad pčela i unos u košnice, tako da su značajno smanjene količine bagremovog meda. Za pčelare bagrem je jedna od najvažnijih medonosnih biljaka, a maj je mesec bagremove ispaše i većina radova na pčelinjaku je tada povezana sa tim aktivnostima", objašnjava Bahtić.

Pčelari kažu kako je situaciju donekle popravilo kasnije cvjetanje lipe i kestena, što je spasilo ovogodišnju medonosnu sezonu. Zbog umanjenih prinosa po košnici pčelari će biti primorani da povećaju cijene svojih proizvoda, pa oni građani koji budu kupovali med moraće da se naviknu na nešto više cijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije