Privreda

Košarac: U fokusu zaštita domaće proizvodnje

Košarac: U fokusu zaštita domaće proizvodnje
Foto: Srna | Košarac: U fokusu zaštita domaće proizvodnje i interesa domaćih

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je u vezi poskupljenja da nadležne entitetske institucije prate stanje i da će, kada se ukaže potreba, pokrenuti proceduru prema ministarstvu na čijem je čelu, koje je uvijek spremno da predloži Savjetu ministara uvođenje zaštitnih mjera.

On je naglasio da je u programu Savjeta ministara naglašena zaštita domaće proizvodnje i interesa ljudi koji posluju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

"Onda kada nadležne institucije utvrde činjenično stanje i predlože zajedničkom nivou uvođenje određenih mjera, bićemo sigurno u funkciji naših politika, a to je, prije svega, zaštita domaće proizvodnje i zaštita interesa naših kompanija", naglasio je Košarac u izjavi novinarima u Bijeljini.

Košarac je dodao da je njihova obaveza i da omoguće plasmane domaćih proizvoda i na neka druga tržišta, te da u tom izbalansiranom odnosu moraju biti adekvatne mjere.

"Mi smo intenzivno radili sa entitetskim strukturama na obezbjeđenju vještačkog đubriva, zatim u vezi izvoza iz Srbije merkantilnog kukuruza i pšenice, vjerujem da ćemo ovih dana dobiti pozitivnu ocjenu Vlade Srbije", naveo je Košarac.

On je napomenuo da je rukovodstvo Srpske i juče razgovaralo o tome sa rukovodstvom Srbije.

"Konkretnih zahtjeva za uvođenje drugih mjera, izuzev drvnih sortimenata, nije bilo", dodao je Košarac.

On je naglasio da je neophodan odgovoran pristup prema domaćoj ekonomiji, realnom sektoru, ljudima koji su u direktnoj proizvodnji.

"Sigurno neće na temelju iskazane potrebe i dobre analize izostati angažman Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa", rekao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije