Privreda

Košarac će tražiti da BiH tranzitno koristi GP Bijača za izvoz stoke

Košarac će tražiti da BiH tranzitno koristi GP Bijača za izvoz stoke
Foto: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH | Košarac će tražiti da BiH tranzitno koristi prelaz Bijača za izvoz stoke

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas videokonferenciju sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i Federacije BiH Šemsudinom Dedićem, te predstavnicima kompanija koje posluju u mesnoj industriji.

Košarac je izrazio podršku mjerama entitetskih vlada i resornih ministarstava u cilju ublažavanja posljedica epidemije virusa korona na domaću poljoprivredu. Košarac je rekao je da potpuno posvećen zaštiti domaće privrede, naglasivši da će njegova politika, kao resornog ministra, ići upravo u tom pravcu u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH.

Na današnjoj videokonferenciji razgovarano je o problemima u mesnoj industriji, s fokusom na ostvarene viškove proizvodnje i mogućnost njihovog plasmana na tržište. Konstatovano je da je neophodno uspostaviti jasnu i kontinuiranu komunikaciju između proizvođača i prerađivača mesa kako bi se na efikasniji način mogli rješavati uočeni problemim saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Zaključeno je da će resorna entitetska ministarstva na temelju egzaktnih podataka o prerađivačkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH dostaviti spiskove proizvođača koji ostvaruju višak proizvodnje, u cilju pomoći domaćim poljoprivrednim kapacitetima.

Košarac jr naglasio da će od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražiti da u koordinaciji sa nadležnim tijelima u Federaciji BiH i Distriktu Brčko ubrza proces ukidanja vakcinacije protiv klasične svinjske kuge. Naglasio je da je Republika Srpska u tom pogledu završila svoj dio posla. On je precizirao da će nakon realizacije ove mjere biti omogućen nastavak izvoza svinjskog mesa u Makedoniju, što će značajno olakšati posao domaćim privrednim proizvođačima. 

U cilju pomoći domaćim poljoprivrednim kapacitetima, Košarac je najavio da će od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražiti i da u koordinaciji sa Evropskom komisijom ispita mogućnost da BiH tranzitno koristi granični prelaz Bijača kako bi preko luke Ploče mogla izvoziti živu stoku na tržišta trećih zemalja.

Učesnici današnje videokonferencije izrazili su podršku nastojanjima ministra da se u komunikaciji i saradnji svih nivoa vlasti u BiH odgovori na postojeće izazove u domaćoj privredi. Istaknuto je da će se nastaviti sa ovakvim modelom komunikacije, te najavljeno da će naredni sastanak biti održan za desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije