Privreda

Mital i saradnici izlaze na slobodu, uplaćeno 24 miliona

Mital i saradnici izlaze na slobodu, uplaćeno 24 miliona
Foto: Ilustracija | Mital i saradnici izlaze na slobodu, uplaćeno 24 miliona

TUZLA - Kantonalni sud u Tuzli donio je rješenje kojim se prihvata jemstvo, odnosno kaucija za puštanje iz pritvora predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramoda Mitala i njegova dva bliska saradnika.

Postupajući kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić za "Klix.ba" je kazao da je Kantonalni sud u Tuzli donio rješenje kojim se prihvata ranije upućeni zahtjev, naglasivši da će više informacija o ovome biti poznato naknadno.


Povezana vijest:

Ko je uhapšeni Pramod Mital i šta njegova porodica posjeduje u BiH?  


Advokat Vasvija Vidović za pomenuti portal je kazala da su sredstva transferisana te da je na osnovu toga Kantonalni sud u Tuzli donio rješenje o ukidanju pritvora za trojicu osumnjičenih.

"U rješenju ima mjera zabrane koja se odnosi na bavljenje pozivom u GIKIL-u, a sve ostalo je obezbijeđeno jemstvom. Postupak ide dalje, a oni će se odazivati na sve pozive suda", rekla je Vidović za "Klix.ba".

S obzirom na to da je uplaćena kaucija od skoro tri miliona KM, uz 21 milion maraka imovinsko-pravnog zahtjeva, Mital i saučesnici bi trebalo da u toku dana izađu na slobodu.

Tužilaštvo TK milionera Pramoda Mitala, zatim, člana Nadzornog odbora GIKIL-a Radžiba Daša i generalnog direktora lukavačke kompanije Parameša Batačarija tereti za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlaštenja u poslovanju.

Nakon što im je Kantonalni sud u Tuzli odredio jednomjesečni pritvor, odbrane osumnjičenih pokrenule su intenzivne pregovore s Tužilaštvom TK u vezi oslobađanja uz kauciju. Mitalova odbrana je za kauciju ponudila milion evra, dok je advokatski tim njegovih saradnika izrazio spremnost za isplatu 500.000 evra.

Kantonalno tužilaštvo je istaklo svoj zahtjev, odnosno osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva koji je vezan za 21 milion KM za koliko je utvrđeno oštećenje kompanije GIKIL u periodu od 2006. do 2015. godine. Ovaj iznos će se koristiti u slučaju osuđujuće presude.

Obje stavke danas je u svom rješenju prihvatio Kantonalni sud u Tuzli te će se Mital i saučesnici braniti sa slobode.

Tužilaštvo TK izvjestan period sprovodilo je istrage u GIKIL-u, a one su rezultirale hapšenjem trojice članova uprave.

Dokumentaciju o kriminalnim radnjama GIKIL-u tuzlansko Tužilaštvo dva puta je slalo na ocjenu nadležnosti i u Tužilaštvo BiH koje se izjasnilo nenadležnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije