Privreda

Na klik do konkurentnije privrede

Na klik do konkurentnije privrede
Foto: N.N. | Na klik do konkurentnije privrede

BANJALUKA - U 10 firmi u Republici Srpskoj tokom narednih 15 mjeseci biće sproveden pilot projekat digitalne transformacije privrede. Cilj je visokoproduktivna i konkurentna privreda, jer je to uslov bez kojeg RS neće moći da se takmiči sa ostalim igračima u regionu i na globalnom nivou.

Poručio je to danas u Privrednoj komori RS Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede RS u vrijednosti od 10.000 evra po privrednom subjektu.

Sporazum su, pored Rajčevića, potpisali predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva RS, Privredne komore RS, Inovacionog centra i njemačke Organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Početne aktivnosti pilot projekta značiće uspostavljanje Centra za digitalnu transformaciju privrede RS.

"GIZ će donijeti svojevrsnu ekspertizu po uzoru na praksu koja je dosad obavljena u Srbiji. Ako pilot projekat zaživi u punom kapacitetu i ako bude uspostavljen ovaj centar, onda će to biti jedan od dva takva centra u regionu", rekao je Rajčević i dodao da visokoproduktivne privrede nema u današnjici bez digitalne transformacije, koja podrazumijeva uvođenje tehnologija u procese proizvodnje.

"Upravljanje resursima podrazumijeva i promjenu svijesti od osnivača kompanije do svih zaposlenih, a sve radi povećanja produktivnosti uz upotrebu tehnoloških alatki i sredstava", kaže Rajčević.

Digitalna transformacija podrazumijeva i automatizaciju procesa i uštede, te efikasnije upravljanje ljudskim resursima.

"Nadam se da će današnji dan značiti početak nove ere u transformaciji privrede RS i da će ovakve aktivnosti doprinijeti krajnjem cilju koji su postavili Vlada i cjelokupno društvo ispred sebe, a to je da imamo visokoproduktivnu i konkurentu privredu", rekao je Rajčević.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, kaže da će ovim sporazumom biti omogućeno privrednom subjektu da se uključi u digitalnu transformaciju i prilagodi poslovanje kako bi ostvario bolju produktivnost i konkurentnost radi što uspješnijeg poslovanja.

On očekuje da će u saradnji sa Centrom za digitalne transformacije Srbije osposobiti kadrove i konsultante koji će u preduzećima odabranim za pilot projekat obaviti edukaciju zaposlenih za uspostavljanje digitalne transformacije.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, kaže da je ovo prvi ozbiljan korak ka digitalnoj transformaciji, od kojeg se mnogo očekuje.

"To će značiti mnogo aktivnosti u narednom periodu, ali rezultati ne bi smjeli izostati. Naše zadovoljstvo je što će u okviru komore biti uspostavljen Centar za digitalnu transformaciju, to je naša i obaveza i velika šansa da stvaramo uslove za dinamičniji razvoj kroz uvođenje novih tehnologija", rekao je Đurić te dodao da je u sektoru metalske i drvoprerađivačke industrije već prisutna digitalizacija, ali da je problematičan nedostatak digitalizacije u marketingu, skladištenju robe, upravljanju ljudskim resursima i drugim aktivnostima.

Kako kaže Darko Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka, u preliminarnoj fazi ovog projekta radilo se na istraživanju i poređenju rezultata u drvopreradi i metalskom sektoru sa rezultatima na terenu kada je proces i projekat pokrenut u Srbiji kako bi se mogle povući određene paralele. Elen Kalinovski, menadžer projekta njemačke Organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja provodi projekat, kaže da podržavaju digitalizacije malih i srednjih preduzeća, jer kako ona kaže, privatnom sektoru treba ova vrsta podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije